Imprimare

Comisia Europeana cere schimbarea etichetelor de pe produsele alimentare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Producatorii romani si cei din celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt nevoiti sa schimbe etichetele de pe produsele alimentare. Aceasta obligatie este prevazuta in Regulamentul 432/2012 de stabilire a unei liste de mentiuni de sanatate permise, inscrise pe produsele alimentare, altele decat cele care se refera la reducerea riscului de imbolnavire si la dezvoltarea si sanatatea copiilor.

Astfel, incepand cu a doua parte a lunii decembrie, pe noile etichete ale produselor alimentare vor fi acceptate pentru inscriptionare numai mentiunile de sanatate aflate in lista permisa prin Regulamentul adoptat la nivelul Uniunii.

"De exemplu, pentru calciu, vor fi permise 8 mentiuni de sanatate care se refera la reducerea riscului de imbolnavire si la mentinerea sanatatii sistemelor osoase, musculare, ale dintilor etc. Alte mentiuni, in afara celor acceptate, nu vor fi permise”, sustin specialistii in sanatate publica.

Masura a fost luata din nevoia de protejare a sanatatii cetatenilor

"Unul dintre obiectivele Regulamentului nr. 1924/2006 este de a garanta ca mentiunile de sanatate sunt adevarate, clare, fiabile si utile pentru consumator. In aceasta privinta, formularea si prezentarea acestor mentiuni trebuie luate in considerare. In situatia in care formularea mentiunilor are acelasi inteles pentru consumatori ca si cea a unei mentiuni de sanatate permise, deoarece demonstreaza ca exista aceeasi relatie intre o categorie de produse alimentare, un produs alimentar sau unul dintre constituentii sai si sanatate, mentiunile ar trebui sa faca obiectul acelorasi conditii de utilizare ca cele indicate pentru mentiunile de sanatate permise", este precizat in document.

Regulamentul cuprinde si o serie de mentiuni prezentate spre evaluare, care referire la efectele substantelor vegetale sau pe baza de plante, cunoscute in general sub denumirea de substante „botanice”. Pentru acestea, autoritatea nu a finalizat deocamdata o evaluare stiintifica. De asemenea, exista o serie de mentiuni de sanatate pentru care este necesara o evaluare suplimentara, inainte ca includerea sau neincluderea lor pe lista de mentiuni permise sa poata fi luata in considerare de catre Comisie.

"Mentiunile a caror evaluare de catre autoritate sau a caror luare in considerare de catre Comisie (Comisia Europeana, n. red.) nu a fost inca finalizata vor fi publicate pe site-ul web al Comisiei ( 1 ) si pot fi utilizate, in continuare, in temeiul articolului 28 alineatele (5) si (6) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006", se mai arata in Regulament.

In perioada urmatoare, Ministerul Sanatatii va organiza o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor din domeniu, pentru a discuta modalitatile de implementare a Regulamentului.

Regulamentul 432/2012 si lista cu mentiunile de sanatate permise pot fi descarcate si consultate AICI.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Comisia-Europeana-cere-schimbarea-etichetelor-de-pe-produsele-alimentare_17271/

lauff lautf laurf