Imprimare

Alianta pentru Sanatate propune o serie de masuri pentru redresarea sistemul sanitar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Alianta pentru Sanatate din Romania (A.S.P.R.) sustine ca sistemul de sanatate romanesc necesita mai multa atentie si masuri concertate astfel incat sa nu intre in colaps. Desi apreciaza recentele propuneri referitoare la o serie de masuri menite sa ajute la redresarea economica in special plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, A.S.P.R. considera ca extinderea acestei propuneri catre toate companiile care lucreaza in domeniul sanatatii este o necesitate.

"Un aspect cunoscut de toata lumea este faptul ca, de ani de zile, companiile care activeaza in domeniul medical (furnizori de produse medicale si medicamente) crediteaza statul roman cu bani privati, in timp ce statul, care isi plateste datoriile catre aceste companii dupa o perioada de aproximativ 300 de zile, le blocheaza conturile, imputandu-le penalitati si dobanzi de intarziere la plata TVA pentru facturile neplatite tot de catre stat. Aceasta “cutuma” nu mai poate functiona in conditiile economice actuale determinand falimentul multor companii si favorizand situatii de monopol, dezechilibre economice prin blocarea activitatii companiilor care nu mai dispun de fonduri pentru finantarea fara dobanda si cu penalitati a statului roman", a declarat Cristian Hotoboc, presedintele A.S.P.R.

Minimum 6% din PIB pentru sanatate

Conform acestuia, o alta masura urgenta pentru sistemul de sanatate este alocarea de minimum 6% pentru domeniul sanatatii.

"Militam si sustinem aceasta masura de cativa ani buni si speram ca politicienii sa inteleaga importanta unui popor sanatos si sa actioneze in conformitate cu promisiunile electorale in care sanatatatea este declarata ca si prioritate nationala. Asteptam ca sanatatea sa devina prioritate nationala si la nivel de buget alocat si actiuni concrete de preventie pentru ca un popor sanatos este conditia sine qua non a evolutiei si progresului economic a unei tari", a conchis Hotoboc.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Alianta-pentru-Sanatate-propune-o-serie-de-masuri-pentru-redresarea-sistemul-sanitar_17275/

lauff lautf laurf