Imprimare

Obligativitatea contributiei la FNUASS, o prioritate a noii legi sanitare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii a dezbatut proiectul viitoarei Legi a sanatatii cu peste 150 de medici, manageri de spitale si alte cadre din sistemul sanitar din vestul tarii. Principiul care a stat la baza documentului a fost cel al transparentei, sustine dr. Vasile Cepoi, citat de Agerpres.

"Am cautat sa vedem care sunt asteptarile populatiei de la sistemul de sanatate, ce s-ar dori sa devina el si sa gasim solutii pentru satisfacerea cat mai multora dintre asteptarile oamenilor. Prima cerinta majora care s-a desprins este aceea ca statul sa garanteze universalitatea asistentei medicale, accesul tuturor cetatenilor la asistenta medicala; sa existe un sistem public de baza care sa asigure asistenta medicala, in special pe cea spitaliceasca", a declarat dr. Vasile Cepoi.

Ministrul a subliniat ca populatia doreste sa existe posibilitatea de a se alege sistemul de asigurari (public sau privat), dar si posibilitatea ca asiguratii sa controleze modul in care sunt cheltuiti banii din Fondul de asigurari de sanatate pentru pachetul de servicii medicale de baza.

"Va fi modificat sistemul de asigurari de sanatate pentru a permite controlul asiguratilor asupra modului de cheltuire a banilor, pentru a permite posibilitatea de a alege intre un asigurator public si unul privat, posibilitatea de a introduce un sistem competitiv intre asiguratori, care sa conduca la cresterea calitatii serviciilor de asigurari", a mentionat Cepoi.

Obligativitatea contributiei la Fondul de asigurari de sanatate va fi una dintre prioritatile noului act, avand in vedere ca in prezent o categorie de asigurati sunt scutiti de plata asigurarilor, prin diferite legi.

"Avem in vedere si crearea unui mecanism prin care sa fim siguri ca Fondul de asigurari este utilizat pentru Sanatate si nu in alte scopuri, pentru ca exista suspiciunea ca nu toti banii care se platesc pentru asigurari sunt folositi in Sanatate", a explicat Vasile Cepoi.

Ministrul Sanatatii a explicat ca solutiile propuse de proiectul de lege vizeaza transformarea actualului sistem de asigurari de sanatate, structurat la institutie publica, intr-o structura de tip mutualist.

"Casa Nationala de Sanatate ar deveni o autoritate de reglementare si control al sistemului de asigurari de sanatate, care va elabora modalitatile prin care se pot atinge obiectivele politicii de sanatate elaborate de Ministerul Sanatatii. intr-o prima etapa, vor fi intre 8-12 Case teritoriale de asigurari, iar in interval de 2 ani, acestea se vor transforma in Societati mutuale de asigurari", a conchis Vasile Cepoi.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Obligativitatea-contributiei-la-FNUASS_-o-prioritate-a-noii-legi-sanitare_17274/

lauff lautf laurf