Imprimare

Dr. Rubin Munteanu: Trebuie sa reinvatam sa mancam!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Tot mai multi romani se lupta cu kilogramele in plus. Vedem zilnic in jurul nostru persoane nemultumite de greutatea lor care, fie ca sunt sau nu indreptatite, se plang ca s-au ingrasat. Problema nu sunt insa acele doua-trei kilograme in plus pe care le acumulam in vacanta, ci zecile de kilograme care indeamna la schimbarea intregii garderobe, la izolarea sociala si care, din nefericire, conduc si la aparitia unor boli cum sunt diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala. Da, marea problema o reprezinta supraponderalitatea si obezitatea, boli care afecteaza din ce in ce mai multe tari, printre care si Romania.

Cauza obezitatii si a excesului ponderal o stim cu totii. Mai mult, medicii si nutritionistii o repeta iar si iar: de vina este stilul de viata nesanatos. Practic, mancam mai mult, asimilam mai multe calorii si ne miscam mai putin.

"Cred ca undeva la sub 5% din cazurile de obezitate sunt cauzate de alti factori. Vorbim de obezitatea de aport in peste 95% din cazuri, peste tot in lume in tarile civilizate. Practic, este o pandemie de obezitate, toate tarile industrializate sunt afectate de obezitate, atat prin faptul ca oamenii asimileaza mai multe calorii, atat din mancare, cat si din bauturi, dar si prin lipsa exercitiilor fizice", sustine dr. Rubin Munteanu, specialist in chirurgia bariatrica la Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Ioan” din Bucuresti.

In opinia doctorului Munteanu, obezitatea este mai degraba o problema care tine de antropologie decat de medicina, intrucat este determinata de schimbarea stilului de viata, depasind sferele medicinei.

"Trebuie sa reinvatam sa mancam. Am invatat odata sa mancam. In trecut, taranul roman nu accepta sa manance lipsit de servet nici macar cand era la coasa pe camp. Nu cred ca astazi este mai dificil sa-ti pui o fata de masa si niste tacamuri decat ii era nevestei taranului sa se duca pe camp si sa-i duca un servet curat, o mancare calda si o lingura. Eu cred ca stilul de viata trebuie subordonat regulilor fundamentale. Eu cred ca omul trebuie sa manace stand jos, pe fata de masa, spalat pe maini si cu tacamuri", explica medicul specialist.

Modul in care mancam, la fel de important ca alegerea alimentelor

In materie de mancare, dr. Rubin Munteanu aminteste ca limba romana are denumiri numai pentru mic dejun, pranz si cina, nu pentru mai multe mese, motiv pentru care oamenii nu ar trebui sa rontaie sau sa manance in fata calculatorului, a televizorului, in autobuz sau in tren. Medicul sustine ca fiecare ar trebui sa acorde mai mare atentie nu doar alimentelor pe care le consuma, ci si modului in care mananca. Nu trebuie sub nicio forma sa mancam pe fuga.

"Mancarea este o necesitate fiziologica si pentru ea trebuie sa te intrerupi din diferitele activitati care iti ocupa timpul, ca pentru alte nevoi fiziologice. In plus, creierul nu functioneaza foarte bine daca nu te opresti sa mananci si nici digestia", mentioneaza dr. Rubin Munteanu, adaugand ca recentul lansat "Abecedar de nutritie" este o lucrare revolutionara in materie de ce trebuie si cum trebuie sa mancam.

Acestea fiind spuse, pierderea controlului asupra propriei greutati este si o problema de educatie, iar acest lucru se observa in numarul mare de copii supraponderali sau obezi. Mai mult, a inceput sa devina ingrijorator numarul mare de copii cu obezitate morbida.

"Sunt foarte multi copii cu obezitate morbida. Eu am operat copii de 12-13 ani care aveau peste 150 de kilograme. Sunt copii care vin la mine in pragul disperarii pentru ca multi dintre ei sunt si marginalizati din cauza greutatii pe care o au", a declarat dr. Munteanu, adaugand ca educatia in scoli este foarte importanta.

In scoli sunt mai multe initiative care promoveaza stilul de viata sanatos si educarea copiilor in materie de alimentatie sanatoasa bazata pe fructe si legume. Printre acestea se numara si activitatile Fundatiei pentru tratamentul obezitatii, care desfasoara proiecte educationale in scolile din Romania, precum si tabere de nutritie pentru copii.

E foarte greu sa-ti schimbi stilul de viata fara operatie

Linia care desparte obezitatea de obezitatea morbida, adica cea care poate fi tratata prin operatie, este una la fel de fina cum este granita intre dragoste si ura. Este mult mai usor decat ne-am putea inchipui sa te ingrasi si sa ajungi sa depasesti un indice de masa corporala de 40. 

Pentru a ne arata cat de usor se poate ajunge de la obezitate la obezitate morbida, dr. Munteanu ne-a dat un exemplu din practica sa curenta: "Vine o pacienta la mine care avea un indice de masa corporala de 34. Conform regulilor Asociatiei Mondiale de Chirurgie Bariatrica, de acum cativa ani de zile, pacienta nu avea indicatii chirurgicale intrucat nu avea indecele peste 40. Ea a venit informata, stia ca nu poate fi operata si mi-a spus ca poate veni peste doua luni si rezolva problema. Iata cat de simplu se trece la obezitate morbida".

Regulile Asociatiei Mondiale de Chirurgie Bariatrica erau vechi, drept pentru care au fost schimbate si imbunatatite. In prezent, chirurgii bariatrici pot trata chirurgical obezitatea, in conditiile in care terapia nutritionala nu da roade.

"S-a ajuns la concluzia ca obezitatea este o boala pentru care tratamentul chirurgical este eficient. In viziunea moderna se poate trata boala printr-un mijloc chirurgical eficient atunci cand mijloacele nutritionale esueaza. Mai mult, de cativa ani s-a constituit chirurgia metabolica, care este asociata chirurgiei bariatrice, si care presupune tratarea diabetului zaharat de tip doi, non-insulinodependent prin metode chirurgicale. Rezultatele sunt fantastice in tratarea diabetului, iar acest fapt a determinat pe toti chirurgii bariatrici din lume sa scada pragul si, astfel, se accepta astazi un indice de 28-29, asociat diabetului zaharat", marturiseste dr. Rubin Munteanu.

...

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Rubin-Munteanu_-_Trebuie-sa-reinvatam-sa-mancam__17283/

lauff lautf laurf