Imprimare

Baza aeriana din Iasi primeste un elicopter medical, dotat ca la carte

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) a fost dotat cu un nou elicopter medical. Elicopterul EC135 va fi directionat catre baza aeriana din Iasi si a fost livrat Ministerului Sanatatii la numai sase luni de la achizitionarea primului elicopter de acest tip.

“Ministerul Sanatatii are un contract-cadru semnat pe 4 ani care prevede achizitionarea a 6 elicoptere pentru asigurarea serviciilor de urgenta. Contractul se afla in derulare, anul trecut achizitionandu-se un elicopter care a fost localizat pentru interventiile din regiunea vest. Astazi, vom livra un alt elicopter la Iasi, reusind astfel sa inlocuim elicopterul pe care MAI l-a asigurat pana in prezent in aceasta zona. In luna septembrie vom beneficia de un nou aparat de zbor. In anul 2012, elicopterele SMURD au realizat peste 950 interventii si transferuri de pacienti, efectuand 1832 ore de zbor”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii la ceremonia de livrarea a elicopetrului.

Prezent la ceremonie, premierul Victor Ponta a precizat ca proiectul privind dotarea flotei de aeronave medicale este unul din putinele exemple de proiecte de succes pe termen lung in Romania.

"Asistenta medicala de urgenta in Romania, in acest moment, se ridica la standarde pe care, probabil, alte tari europene si-ar dori sa-l aiba", a declarat Victor Ponta.

Elicopterul destinat interventiilor din zona Moldovei urmeaza sa intre in activitate in aproximativ 3-4 saptamani, dupa finalizarea pregatirii si a orelor de anduranta. Pretul sau, de aproximativ 5.300.000 de euro, a fost asigurat din bugetul de stat.

In elicopter poate fi adaptat un incubator pentru trasnportul nou-nascutilor

Personalizarea finala a elicopterului, inclusiv echiparea sa medicala, s-a facut in Romania, in Brasov, la sediul firmei Eurocopter Romania, care va asigura si suportul tehnic necesar.El este echipat cu doua motoare si poate atinge o viteza de pana la 254 de km/ h, pe o distanta medie de aproximativ 635 km. Este usor de manevrat, agil si are o rata mare de disponibilitate (98%) si presupune costuri reduse de exploatare si intretinere.

"Este vorba de un elicopter bimotor, pe care pot merge un medic, un asistent medical si doi piloti. Elicopetrul are un modul medical care poate fi scos sau schimbat cu alte module daca trebuie, este dotat la fel ca si ambulanta de tip C cu defibrilator, monitor, toate echipamentele suplimentare de monitorizare invaziva, ventilator, pompe de injectie pentru medicamente. In acelasi timp, poate sa fie adaptat in el un incubator pentru transportul nou-nascutilor in stare critica", a explicat dr. Raed Arafat, subsecretarul de stat in MS si coorodnatorul SMURD Romania.

Ramane, totusi, o problema in functionarea sistemului de medicina de urgenta si anume cea a lipsei de personal. In opinia ministrului Cepoi, exista deficit atat de medici, cat si de ambualntieri.

"Avem zone, judete in care avem ambulante care stau de dreapta pentru ca nu avem ambulantieri sa acoperim cele trei ture. De asemena, un mare deficit este in domeniul anesteziei si terapiei intensive, unde medicii fac garzi una la doua zile, cu riscuri foarte mari atat pentru medic, cat si pentru pacient", a explicat ministrul Sanatatii.

Deblocarea celor 2.766 posturi din sistemul sanitar, incepand cu a doua jumatate a lunii august, va rezolva intr-o oarecare masura lipsa cadrelor medicale, desi multi reprezentanti locali sustin ca numarul posturilor deblocate nu va fi suficient.

Urmatorul elicopter, care urmeaza sa fie livrat in luna septembrie, va fi alocat Bazei aeriene de Salvare de la Craiova sau celei din Constanta, decizia finala in acest sens se va lua pana la livrarea sa. Astfel, pana la sfarsitul acestui an, vor fi operationale 5 baze aeriene de salvare la Bucuresti, Tg. Mures, Arad, Iasi, Craiova/Constanta.

Reprezentantii Ministerul Sanatatii reamintesc ca din fondurile colectate prin taxa pe viciu si din bugetul de stat, din anul 2007 si pana in prezent, s-a achizitionat 1.920 de ambulante, un numar de 230 dintre acestea urmand a fi livrate pana la sfarsitul anului acesta. Toate masinile de interventie au fost repartizate serviciilor de ambulanta si cele SMURD de la nivel national. De altfel, Ministerul Sanatatii a incheiat un acord–cadru pe 4 ani pentru achizitia de ambulante care va permite inlocuirea, treptata, a ambulantelor uzate, cu peste 300.000-400.000 km parcusi, ce urmeaza a fi casate.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Baza-aeriana-din-Iasi-primeste-un-elicopter-medical_-dotat-ca-la-carte_17286/

lauff lautf laurf