Imprimare

Pregatirea preoperatorie este cheia chirurgiei bariatrice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cum obezitatea a devenit o problema serioasa de sanatate publica si in Romania, ca in majoritatea tarilor, a crescut si numarul specialistilor in chirurgia baritrica, numita si chirurgia obezitatii. Exista in majoritatea centrelor universitare specialisti care realizeaza oricare dintre interventiile chirurgicale ce tin de aceasta ramura a medicinei, precum gastric banding, gastric bypass, gastric sleeve, diversie bilio-pancreatica.

"Stam mult la bine la capitolul chirurgie bariatrica decat stateam acum trei-patru ani. Poate nu toate centrele universitare fac, dar in marea majoritate a centrelor universitare din tara noastra sunt 2,3,4 chirurgi entuziasti care fac chirurgie bariatrica. De ce entuziasti? Pentru ca nu numai obezitatea e o boala grea, si chirurgia bariatrica este grea, nu atat prin interventiile chirurgicale ca atare, pentru ca sa stiti ca tehnica nu e chiar grea, pacientii ne pun probleme. Sigur, la un om cu exces ponderal de 30-40 de kilograme, tehnic, nu este atat de greu, dar un om peste 250 de kilograme, sa stiti ca este greu de operat. Inca o dovada a faptului ca o boala cu cat este mai avansata cu atat este mai greu de tratat", a declarat dr. Rubin Munteanu, specialist in chirurgia bariatrica la Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Ioan” din Bucuresti.

In opinia medicului specialist, dezvoltarea acestui segment de chirurgie nu se datoreaza in special chirurgilor, ci medicilor de anestezie si terapie intensiva.

"Chirurgia bariatrica a stat mult timp intr-un stadiu incipient la noi, dar in ultimii doi-trei ani, as spune ca a explodat efectiv. Nu cred ca s-a datorat acest lucru in primul rand chirurgilor, ei oricum erau dornici sa o faca mai de mult, ci sprijinului acordat de medicii anestezisti. As vrea sa aduc un elogiu acelor anestezisti care au acceptat sa se inhame la aceasta munca grea, pentru ca si intubatia este dificila, si managementul preoperator si postoperator. De fapt, pregatirea preoperatorie este cheia chirurgiei bariatrice", explica medicul chirurg.

Munca in echipa este vitala

De asemenea, munca in echipa este foarte importanta avand in vedere ca medicina a devenit un domeniu al echipelor medicale, iar chirurgia cu atat mai mult.

"Sa constitui o echipa cu pneumolog, cardiolog, diabetolog, anestezist este greu. De ce? Pentru ca medicii au preocupari diferite, trebuie sa aiba o anumita experienta, asta inseamna o anumita varsta si atunci trebuie sa-i derivi de la preocuparile lor dinainte si sa-i canalizezi pe un alt lucru. Sigur ca elementul central este chirurgul care isi doreste sa opereze, dar trebuie ca el sa aiba persuasiunea necesara sa-i convinga pe ceilalti specialisti ca interventia trebuie facuta si trebuie facuta in aceasta maniera", a mai adaugat dr. Rubin Munteanu.

Referitor la disponibilitatea romanilor de a recurge la interventia chirurgicala, medicul specialist sustine ca toti pacientii se tem intrucat nu exista om caruia sa nu-i fie teama in fata unei interventii chirurgicale.

"Insa punand in balanta teama si beneficiile, riscurile si avantajele, vin din ce in ca mai multi pentru ca este o solutie eficienta. Ei vin atunci cand vad exemplul altor pacienti care s-au operat si cu care discuta. Este surprinzator ca si cei care se opereaza au aceasta disponibilitate de a-si impartasi experienta, ceea ce nu prea se intampla in alte patologii. Mai mult, este impresionanta si solidaritatea umana intre acesti pacienti care fac parte dintr-o categorie defavorizata, avand in vedere ca traim intr-o lume standardizata si orice iesire din tipar defavorizeaza sub o forma sau alta", marturiseste specialistul in chirurgie bariatrica.

Operatiile obliga pacientul sa-si schimbe stilul de viata, insa nu-i pot garanta 100% ca nu se va ingrasa din nou. Riscul de ingrasare continua sa existe daca pacientul nu are grija ce si cum mananca. Astfel, chirurgia este doar un segment al tratamentului, care trebuie "completata prin sfaturi, prin discutii, prin psihologie aplicata, prin exemplul personal si prin includerea in grupuri de suport". Este extrem de important sa avem grija ce alimente consumam, precum si modul in care mancam.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pregatirea-preoperatorie-este-cheia-chirurgiei-bariatrice_17287/

lauff lautf laurf