Imprimare

Infectia cu rotavirus a spitalizat 37.595 de copii in 2011

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Rotavirusul a spitalizat cei mai multi copii, chiar mai multi decat hepatita B sau penumonia, arata rezultatele unui studiu efectuat de Societatea Romana de Pediatrie. Cercetarea a fost realizata in cadrul campaniei "Sa protejam copilaria" si a demonstrat ca doar 35% dintre mamele intervievate au ales sa isi protejeze copilul prin imunizare.

Totodata, studiul a scos la iveala faptul ca putine mame aveau cunostinte legate de existenta unui vaccin impotriva rotavirus.

Respondentii au confirmat ca media de varsta la care copiii lor sau ai prietenilor s-au infestat cu rotavirus este 1,7 ani, cea mai mica in comparatie cu celelalte boli ale copilariei.

Rotavirusul, riscuri fatale in cazul copiilor sub 1 an

Specialistii Societatii Romane de Pediatrie atentioneaza asupra faptului ca rotavirusul prezinta cele mai mari riscuri, uneori fatale, la copiii de sub 1 an. Statisticile medicilor din Romania arata ca 95% dintre copii se vor imbolnavi de rotavirus inainte de a implini varsta de 5 ani.

"Studiul realizat in cadrul campaniei recent lansate, arata inca o data cat de importanta este informarea constanta si corecta a mamelor din Romania. Pentru ca vedem in fiecare zi mamici care sunt nevoite sa isi interneze bebelusul bolnav de rotavirus, pentru ca stim cat de greu le este mamelor sa isi priveasca bebelusul cu perfuzii in manute, am tinut sa lansam o rubrica speciala despre rotavirus pe site-ul campaniei", a declarat prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Conform acestuia, infectia cu rotavirus a afectat in anul 2011 un numar de 37.595 de copii. In Romania, media de spitalizare pentru rotavirus este de 6 zile.

Bolile diareice, una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile

Gastroenterita cauzata de rotavirus este cea mai frecventa boala in primii ani de viata ai copilului si este extrem de contagioasa. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Masurile standard de igiena nu influenteaza major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de raspandita in toata lumea, indiferent de standardele economice.

La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalitatii infantile la copiii sub 5 ani cuprind bolile diareice (majoritatea sunt cauzate de rotavirus), cu o rata de 15%, depasind incidenta accidentelor copiilor prin asfixiere si complicatii ale nasterii premature.

Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani. Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 ‰ (9,8 morti la 1000 de nou nascuti), aproape dubla fata de media europeana.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Infectia-cu-rotavirus-a-spitalizat-37.595-de-copii-in-2011_17290/

lauff lautf laurf