Imprimare

Listele si durata de asteptare in solutionarea dosarelor pe hepatita C s-au diminuat in ultimul an

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O problema indelung dezbatuta este cea a listelor de asteptare pe diverse patologii existente la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Se pare ca in cazul hepatitei C, lista s-a diminuat foarte mult comparativ cu anul 2009, cand in asteptare pentru tratament erau 5915 pacienti. In iunie 2012, lista a ajuns la 1232 de pacienti. In plus, sustine Sofia Cealicu de la secretariatul Comisiei de Specialitate din CNAS, perioada de asteptare in care bolnavii depun dosarul si momentul in care primesc tratamentul corespunzator bolii s-a diminuat si ea de la doi ani la cateva luni.

"In luna mai 2009 pe listele de asteptare existau 5915 pacienti cu hepatita cu virus C si 1395 pacienti cu hepatita cu virus B. In luna iunie 2012, lista a ajuns la 1232 pacienti cu hepatita cu virus C si 1019 hepatita cu virus B. Eu cred ca este totusi o evolutie importanta a listei de asteptare", a declarat Sofia Cealicu.

Din pacate, situatia nu este intalnita pe intreg teritoriul Romaniei. Reprezentantii asociatiilor de pacienti au explicat ca la nivelul unor judete din zona Moldovei exista mari discrepante comparativ cu ce se intampla in Bucuresti. Mai precis, bolnavii asteapta un an pentru solutionarea unui dosar. Uneori, chiar mai mult. Un astfel de exemplu este Iasiul. Pe lista ar mai fi Galatiul, Braila si, partial, Buzaul.

"De ce sunt de vina pacientii ca traiesc in Iasi si nu in Bucuresti? In fapt, sunt si ei tot romani. Suntem ingrijorati de aceste case problema", a declarat Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

19.725 de dosare procesate in intervalul ianuarie - decembrie 2011

In ultima perioada, cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trimit lunar solicitari catre casele judetene de asigurari pentru a vedea ce dosare au fost primite in vederea aprobarii. Daca unele case raspund promt, altele nu o fac. Motivul? Lipsa banilor.

"Noi facem solicitari luna de luna, dupa anumite criterii care sunt prevazute in regulamentul comisiei. Sunt pacienti care au criterii de gravitate, altii care au boli ecologice asociate. Mai exsita o categorie de pacienti a caror boala a fost determinata de profesie. Aici intra medicii si asistentii medicali. Cele trei categorii mentionate au intaietate in a fi aprobate de comisia de specialitate de la MS. Cred ca aproximativ 500-600 de dosare nu sunt trimise catre comisie", a precizat Sofia Cealicu.

Pe de alta parte, explica aceasta, casele judetene de asigurari de sanatate au autonomie in a-si gestiona fondurile obtinute de la CNAS in functie de bolile care au o incidenta mare in zona respectiva, ele devenind o prioritate. Se mai intampla, spune reprezentanta CNAS, ca unii pacienti sa renunte pur si simplu la tratament. O parte pleaca in strainatate, iar autoritatile pierd legatura cu ei. Cu toate acestea, Cealicu e de parere ca institutia pe care o reprezinta acorda sanse reale la tratament pacientilor care sufera de hepatita C.

Doar in perioada ianuarie - decembrie 2011, CNAS a procesat un numar de 19.725 de dosare. Printre ele se numara si dosare ale unor pacienti care nu indeplineau criteriile de acordare a tratamentului. Procentul acestora pe anul trecut este de 10%.

"Sunt de parere ca s-au facut pasi foarte importanti referitori la faptul ca s-au elaborat niste regulamente si protocoale terapeutice dupa cele mai noi ghiduri europene si americane, ceea ce este foarte important. Exista tari europene dezvoltate care nu au actualizat aceste ghiduri", adauga Cealicu.

Trimiterea de la medicul de familie la specialist se face usor in Romania

Si in opinia conf. dr. Florin Caruntu, Romania are un plus fata de alte tari prin faptul ca pacientul ajunge rapid la medicul specialist. Aici, veriga sunt medicii de familie.

"La nivelul medicilor de familie au fost si cateva initiative - teste rapide de depistare a hepatitelor B si C in anumite zone ale tarii unde prevalenta era foarte mare. Dupa depistare, pacientii trebuie trimisi la medicul specialist care sa puna un diagnostic corect, iar din acest punct de vedere stam foarte bine comparativ cu tari precum America, unde de la depistarea unui pacient pana la trimiterea lui catre specialist poate trece chiar un an", a declarat conf. dr. Florin Caruntu, sef sectie la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala. 

Potrivit acestuia, in prezent nu este acceptabila infectarea pacientilor prin actul medical. Regulile sunt foarte stricte. Evident, spune medicul, este un risc teoretic de infectie, dar practic asa ceva ar fi imposibil. In cazul pacientilor care au fost infectati inainte de 1989 prin transfuzii de sange sau instrumentar nesterilizat corespunzator, boala a avansat catre cancer hepatic sau ciroza hepatica. Costurile sunt, bineinteles, ridicate atat pentru sistemul de sanatate cat si pentru societate.

"Ca si categorie noua, apar oameni tineri care sunt infectati cu virusul C. Vom asista in urmatorii ani la o crestere in randul pacientilor care consuma droguri, pentru ca acolo se depisteaza adevarate focare. Daca unul este infectat si alti 10 se injecteaza cu aceeasi seringa, riscul de transmitere este foarte mare", a explicat conf. dr. Caruntu.

Hepatita C, in crestere in randul consumatorilor de droguri de la noi

In astfel de situatii, tratamentul reprezinta, la randul sau, o problema. De cele mai multe ori, pacientii amintiti nu au o asigurare medicala sau nu sunt complianti la tratament. Totodata, tinerii din aceasta categorie refuza tratamentul si il suporta greu, avand in vedere ca problema de adictie este cea care trebuie tratata in primul rand.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Listele-si-durata-de-asteptare-in-solutionarea-dosarelor-pe-hepatita-C-s-au-diminuat-in-ultimul-an_17296/

lauff lautf laurf