Imprimare

Guvernul slovac vrea nationalizarea celor doua companii de asigurari private

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premierul slovac Robert Fico doreste nationalizarea celor doua companii de asigurari medicale private din tara pentru a crea un sistem bazat pe un asigurator public unic, transmit marile agentii de presa, citate de Agerpres.

"As prefera un acord cu cei doi asiguratori privati, dar nu ma tem sa spun ca exproprierea ar fi de asemenea un mijloc legitim", a declarat seful guvernului de la Bratislava, adaugand ca "companiile de asigurari private ar trebui sa plece de pe piata slovaca.

Valoarea celor doua societati ar urma sa fie stabilita de un auditor international.

Cele doua companii private de asigurari medicale care opereaza in Slovacia - Dovera, detinuta majoritar de grupul slovac Penta, si Union Insurance, detinuta de grupul olandez Eureko, au impreuna circa 1,8 milioane de clienti. Numarul 1 pe piata in tara cu 5,4 milioane de locuitori este compania publica VsZP.

"Sistemul de sanatate din Slovacia sufera de o lipsa cronica de finantare si vedem ca asiguratorii privati fac profit pe baza banului public", a explicat Fico, in opinia caruia banii ar trebui indreptati mai curand catre furnizorii de servicii de sanatate.

Slovacii platesc o contributie obligatorie de 14% din venituri pentru asigurarile de sanatate, putand alege intre unul dintre cei trei asiguratori.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Guvernul-slovac-vrea-nationalizarea-celor-doua-companii-de-asigurari-private_17300/

lauff lautf laurf