Imprimare

Inscrierile la cursurile gratuite in screeningul cancerului au fost prelungite. Mai sunt 1685 locuri libere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a prelungit inca o data termenul limita de inscriere pentru cursurile gratuite privind depistarea precoce a cancerului de col uterin, colon si san. Pana pe 15 noiembrie anul acesta, isi mai pot depune cererile de inscriere doar specialistii in Radiologie si Imagistica, Obstetrica - Ginecologie, Gastroenterologie si Medicina de familie. Asta pentru ca locurile puse la dispozitie pentru Anatomie Patologica (81 locuri), Sanatate Publica/Epidemiologie (41 locuri) si Medicina de Laborator (220 locuri) s-au ocupat inca din primavara. De asemenea, au fost ocupate si cele 132 de locuri pentru instructori inca de la mijlocul lunii martie.

Reprezentantii Miniterului explica prelungirea termenului limita prin faptul ca "numarul inscrierilor a crescut odata cu publicarea Ordinului nr. 537/175 din 5 iunie 2012 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea si raportarea activitatilor specifice in cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, care permite medicilor sa contracteze serviciile".

1509 locuri libere la Medicina de Familie

Cele mai multe locuri ramase neocupate sunt adresate medicilor de familie, carora inca de la bun inceput li s-a alocat si cel mai mare numar. Mai exact, din cele 6.000 de locuri disponibile au mai ramas libere 1509, fiind ocupate pana in prezent 4491.

Numarul mare de locuri alocate medicilor de familie este o cifra rezonabila avand in vedere ca specialistii de medicina primara sunt cei care au primul contact cu pacientii si cei care ii si cunosc cel mai bine. Cu alte cuvinte, nu se poate face niciun screening fara sprijinul si implicarea medicilor de familie.

"Trebuie sa fim instruiti pentru ca noi manageriem cazul femeilor in cazul screeningului cancerului de col uterin si trebuie sa avem limbaj comun pe sistemul Bethesda cu ginecologii si anatomo- patologii, fie ca recoltam sau nu. Trebuie sa stim exact ce le spunem pacientelor noastre. La curs ne impartasim unii altora cunostiintele si cazurile din practica de cabinet", sustine dr. Claudia Iftode, presedintele Societatii de Medicina Familiei din Timisoara si vicepresedintele Patrobatului Medicilor de Familie din Timisoara, precum si unul dintre medicii instructori selectati.

Pentru specialitatea Radiologie Imagistica Medicala, se mai pot inscrie 113 medici, intrucat pana in prezent 151 de locuri din cele 264 disponibile au fost deja ocupate.

In cazul obstetricienilor si ginecologilor, s-au ocupat 380 din cele 402 de locuri puse la dispozitie. Cu alte cuvinte, se mai pot inscrie la cursurile gratuite 22 de medici specialisti.

In ceea ce priveste locurile libere pentru specialistii in Gastroenterologie, mai sunt disponibile 41, pana in prezent fiind ocupate 159 din cele 200 puse la bataie.

Mai mult, pentru a atrage medicii sa aplice la cursuri, reprezentantii Ministeruluiau simplificat si procedura de inscriere. Astfel, se trimite electronic doar Formularul de inscriere (Anexa la documentul Anunt medici instruire, care poate fi descarcat AICI) completat integral, semnat si scanat urmand ca la desfasurarea cursurilor de instruire participantii sa prezinte si celelalte documente: recomandarea, CV-ul Europass semnat, precum si diplomele in original si in copii semnate de aplicant, pentru certificarea conformitatii cu originalul.

Reamintim adresele de email, unde trebuie trimise candidaturile:
- This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
- This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
- This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Cursurile trebuiau sa inceapa pe 1 iulie

Potrivit planului proiectului “Instruire si preventie pentru o viata sanatoasa”, cursurile gratuite au demarat pe 1 iulie anul acesta. Din pacate insa, ele nu au inceput.

"Pana la aceasta data numarul medicilor inscrisi nu a fost suficient de mare pentru a permite inceperea cursurilor", este raspunsul pe care l-am primit din partea reprezentantilor Ministerului Sanatatii.

In total, vor fi recrutati peste 7300 de medici specialisti, care vor fi formati gratuit, din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 - „Instruire si preventie pentru o viata sanatoasa”. Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de formare a profesionistilor din sistemul sanitar pentru asigurarea implementarii unor programe de screening eficient pentru cancerul de col uterin, colon si san.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Inscrierile-la-cursurile-gratuite-in-screeningul-cancerului-au-fost-prelungite.-Mai-sunt-1685-locuri-libere_17302/

lauff lautf laurf