CFSMR: Proiectul legii sanatatii nu este in dezbatere publica!
Medicul Dan Peretianu, responsabil de legaturile cu mass media in cadrul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania sustine ca proiectul legii sanatatii nu se afla in dezbatere publica. Motivul? El nu se afla inca la rubrica transparenta decizionala de pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Mai exista si un al doilea motiv pentru care un criteriu de indeplinit pentru ca proiectul sa se afle in dezbatere publica. Anume, sa aiba o nota de fundamentare, din care sa rezulte punctele critice care deriva din actuala situatie a sistemului de sanatate romanesc.
"Nici una dintre aceste doua conditii nu sunt indeplinite. Pe site-ul MS exista un text care se gaseste la rubrica Reforma in sanatate - forum. Adica se gaseste pe un forum. In concluzie, nu putem considera acest Proiect ca fiind lansat in dezbatere publica pe 3 iulie", declara reprezentantii CFSMR.
Reamintim ca proiectul legii sanatatii se afla in dezbatere publica in perioada iulie - septembrie 2012. Mai multe informatii cu privire la schimbarile prin care va trece personalul medical romanesc odata cu trecerea legii sanatatii puteti citi AICI.
CFSMR, impotriva proiectului de lege a sanatatii
In urma cu cateva saptamani, CFSMR se declara impotriva noului proiect de Lege a sanatatii, deoarece documentul nu contine prevederi clare si explicite prin care pot fi rezolvate problemele cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc la ora actuala.
"Noi am cerut, inca din 2003, scoaterea bugetului asigurarilor sociale de sanatate de sub control politic, precum si reorganizarea caselor judetene existente astazi in case publice de tip regional, independente unele de altele si independente de puterea politica, care sa fie coordonate de principiul subsidiaritatii. In schimb, prin noul proiect de Lege, bugetul de venituri si cheltuieli al fondului de asigurari va fi aprobat tot de Parlament, prin lege speciala, initiata de Ministerul Sanatatii. In plus, prin infiintarea unor societati mutuale in locul caselor judetene de sanatate, Ministerul Sanatatii doreste de fapt sa centralizeze banii tot catre un organism al statului, care are dreptul de a dona banii publici ai asiguratilor unor companii private", explica atunci dr. Dan Peretianu.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro