Imprimare

Schimbarile majore la nivelul asigurarilor de sanatate in proiectul legii sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Una dintre marile schimbari din proiectul legii sanatatii vizeaza sistemul asigurarilor de sanatate. De altfel, si in proiectul de lege retras la inceputul acestui an, cele mai multe controverse au fost starnite de acelasi capitol. Numarul mic de contribuabili la Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate (FNUASS) face ca sumele colectate de catre CNAS sa fie insuficiente raportat la serviciile medicale oferite de furnizorii de asistenta medicala din Romania.

Un aspect esential inclus in proiectul de lege al sanatatii il reprezinta, din nou, competitia intre public si privat, dar si posibilitatea asiguratului de a controla utilizarea fondurilor din sanatate. Cum? Prin faptul ca odata ce ca opta pentru o casa de asigurari de sanatate, transformata ulterior in societate mutuala de asigurari de sanatate, va putea sa-si aleaga reprezentantii in conducerea acesteia, printr-un proces considerat de autoritati a fi extem de eficient si democratic.

"Asiguratii isi aleg delegatii in adunarea generala, ulterior este stabilit personalul executiv. Din punctul meu de vedere este o masura eficienta si democratica. Competitia va fi intre casele de asigurari publice si private, dar ea va fi reglementata de catre autoritatile abilitate sa faca asta. Va fi eficient atat pentru medici, cat si pentru pacienti. Spre exemplu, daca prima lege era ambigua, actualul proiect stabileste unele masuri clare in privinta asigurarilor de sanatate. In acest moment, majoritatea vor merge pe mutuale, in care asiguratii chiar au puterea", a declarat pentru PaginaMedicala.roprof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

COPAC nu este impotriva competitiei public - privat

Din cele peste 40 de case de asigurari, existente la ora actuala, vor ramane intre 8 si 10, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate schimbandu-si denumirea in Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS) si avand rolul de a controla ce se intampla cu banii colectati de mutuale.

Reprezentantii pacientilor sustin ca aceasta masura este una greu de pus in practica desi, conform proiectului de lege al sanatatii, schimbarile ar urma sa aiba loc treptat, pana in anul 2012. Evident, in conditiile in care legea sanatatii va fi adoptata.

"Noi nu suntem impotriva competitiei intre asigurarile publice si cele private, atata timp cat nu se va ajunge la un monopol pe servicii al caselor private, in detrimentul pacientilor. Trebuie tinut cont de faptul ca unii pacienti cronici merg la medic si de trei ori pe luna, iar a plati o suma fixa de fiecare data este greu de suportat. Pentru noi, legea sanatatii este mai importanta decat Constitutia Romaniei", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Gheorghe Tache, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

Pacientii, exclusi din discutiile privind acordul cadru

Acesta a explicat ca proiectul actual de lege naste, totusi, o serie de suspiciuni in randul pacientilor. Principalul motiv ar fi faptul ca legea nu este realizata cu consimtamantul pacientilor. Presedintele COPAC sustine ca, cel mai probabil, daca nu vor fi facute modificari la capitolul privind asigurarile de sanatate, problemele bolnavilor din Romania se vor acutiza. In plus, reprezentantii pacientilor nu fac parte dintre cei care discuta acordul cadru.

"Suntem total exclusi din acordul cadru. El este pus la punct de autoritati, de asiguratori, etc. Or, aici este punctul cheie, aici se stabileste exact valoarea pachetelor de servicii medicale. A exclude pacientii este gresit pentru ca noi suntem beneficiarii acestor servicii medicale. Din cate am inteles, vor exista doar doua pachete de servicii medicale - cel de baza si cel social. Pacientii considera ca aceste pachete nu ne ofera un statut complet, detaliat. In primul rand pentru ca nu stim care este, de fapt, valoarea acestor pachete si ce este inclus in ele", continua Gheorghe Tache.

Definirea pachetelor de servicii, o activitate dificila

Proiectul sanatatii, in forma sa actuala, prevede un numar de trei pachete de servicii medicale: pachetul de servicii de sanatate de baza, pachetul minimal de servicii de sanatate si pachetul social de servicii de sanatate. Niciunul dintre ele nu este definit, insa.

"Vorbim de o activitate dificila. Anticipez ca in doua, trei luni de zile am putea avea un prim draft al acestor pachete. Ele sunt realizate in functie de mai multi parametri ce tin de morbiditate, costuri, bugetul CNAS. In privinta pachetelor, avem pachetul social, aici fiind inclusa medicina de urgenta, bolile epidemiologice. Pe de alta parte, avem asigurarea de baza care cuprinde manoperele si actele medicale pe care un procent foarte mic din populatia Romaniei si-ar putea permite sa le plateasca. In ceea ce-i priveste pe cei care fac parte din populatiile vulnerabile, serviciile trebuie asigurate din bugetul de stat. Evident, si aici trebuie stabilit un set de criterii", a tinut sa precizeze prof. dr. Vasile Astarastoae.

Prof. Monica Pop: "Casele de asigurari private, un risc enorm!"

Pe de alta parte, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti priveste cu suspiciune intrarea asiguratorilor privati pe piata. Mai ales in contextul in care asigurarile de malpraxis nu ii apara de niciun fel pe medici, obligati sa incheie o asemenea asigurare pentru a-si desfasura activitatea.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Schimbarile-majore-la-nivelul-asigurarilor-de-sanatate-in-proiectul-legii-sanatatii_17312/

lauff lautf laurf