Imprimare

Tuberculoza multidrog rezistenta, subdiagnosticata si subtratata in Romania. OMS trage un semnal de alarma

Adaugat in Stiri din domeniul medical

“Situatia este critica, iar tara ar trebui sa fie in alerta. Fiti cu ochii pe situatia bolnavilor de tuberculoza in Romania, deoarece situatia poate sa iasa oricand de sub control”, este avertismentul lansat autoritatilor romane, precum si Comunitatii europene de catre expertul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), dr. Askar Yedilbayev.

Situatia este intr-adevar grava, in tara noastra inregistrandu-se zilnic 55 cazuri de tuberculoza. In fiecare zi patru romani isi pierd viata din aceasta acestei boli necrutatoare, ceea ce inseamna intre 1200 – 1500 de decese pe an. Ocupam in continuare primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de cazuri de tuberculoza si ne pozitionam in primele 18 tari cu incarcatura inalta de tuberculoza multidrog rezistenta (TB-MDR) si tuberculoza cu chimiorezistenta extinsa (TB-XDR) din regiunea europeana a OMS.

“Rata tuberculozei este atat de mare in Romania incat oricine se poate imbolnavi. Tuberculoza nu mai este izolata la membrii saraci ai societatii. Si cei din clasele superioare se imbolnavesc, oameni cu job-uri bune si vieti frumoase [...]. In Romania, vii zilnic in contact cu persoane bolnave de TBC fara sa stii. Sunt avocati, profesori, jurnalisti si nu auzi nimic despre ei”, marturiseste Jonathan Stillo, specialist in antropologie medicala.

Cazurile de TB-MDR si TB-XDR pun probleme medicilor

Specialistii romani sustin ca, desi suntem in fruntea clasamentului european la numarul de cazuri de TBC, aceasta forma de boala este depistata in proportie de peste 70% si tratata si vindecata cu o rata de 86%. Marea noastra problema o reprezinta cazurile cu tulpina rezistenta la tratamanet, respectiv formele TB-MDR si TB XDR.

"Adevarata problema, pe care a sesizat-o si OMS-ul, este tuberculoza multidrog rezistenta. In fiecare an, in Romania ar trebui sa fie diagnosticate, conform estimarilor OMS, 1.000 de cazuri de TB-MDR. Anul trecut au fost depistate doar 384 de persoane cu aceasta forma. Problema diagnosticarii de datoreaza faptului ca depistarea este tardiva, putem sa aflam ca o persoana are TB-MDR abia la 3 luni de zile dupa recoltarea probei. In aceasta perioada, pacientul se afla sub un tratament care este total inactiv si care reprezinta o agresiune pentru organismul lui. In alte tari se folosesc metode de detectie rapida, prin care rezultatul se afla in maximum 3 saptamani, de care noi insa nu dispunem", explica dr. Gilda Popescu, coordonatorul tehnic al Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT).

Medicii sustin ca nu au acces la metodele de diagnostic rapid din cauza sub-finantarii cronice a Programului National de Control al Tuberculozei. Din lipsa fondurilor si avand in vedere ca tratamentul TB-MDR este unul destul de scump, pacientii cu aceasta forma de tuberculoza nu sunt tratati corespunzator.

"Am facut niste calcule privind costul de tratament, avand in vedere preturile actuale de pe piata romaneasca. Am ajuns la suma de 3.750.000 de euro pentru toti cei 1.500 de pacienti, asta in conditiile in care toti banii alocati pentru tuberculoza sunt 1.000.000 de euro", a precizat dr. Victor Spinu, seful Departamentului de Tuberculoza Multidrog Rezistenta din cadrul Institutului National de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitala.

Din cazurile diagnosticate cu MDR-TB in Romania, doar 15% se vindeca, restul, alaturi de cele nediagnosticate cresc in permanenta rezervorul epidemiologic, transformand Romania in focar de TB-MDR si XDR. Cu alte cuvinte, oriunde mergem, suntem expusi zi de zi aceluiasi risc de a contracta TB si TB-MDR. Daca autoritatile ar aloca fondurile cerute de medici, rata de succes s-ar ridica la 30-35%.

"Pe de alta parte, din punctul meu de vedere, chiar daca am primi cele aproximativ 4 milioane de euro, tot nu am putea face mare lucru fara a avea acces la tehnicile de diagnostic molecular. De asemenea, ca sa putem lucra trebuie sa avem acces la toate medicamentele de linia a doua, la toate injectabilele si medicamentele necesare tuturor cazurilor de tuberculoza chimio-rezistenta extinsa", a mai adaugat dr. Spinu.

Totodata, reprezentantii PNCT sprijiniti de asociatiile nonguvernamentale, cer autoritatilor sa aprobe si sa finanteze Planul National de Prevenire si Management al TB-MDR, conform angajamentului asumat de Ministerul Sanatatii prin semnarea in 2011, la Baku, a Planului European de Actiune privind Prevenirea si Managementul TB-MDR/XDR. Finantarea adecvata a acestui Plan se ridica la aproximativ 18 - 20 de milioane de dolari anual, fonduri pe care reprezentantii Ministerlui le considera putin exagerate.

"Noi am facut o analizat si din punct de vedere economic si din punct de vedere medical cerea dvs. pentru cele 22 milioane de dolari pentru managementul TB-MDR. Iertati-ma, este mult exagerat! propunerea contine niste elemente pentru care dvs cereti niste sume substantiale, insa le vom discuta impreuna pentru ca, intr-adevar, fara investitie nu se poate, dar eventual nu la acest nivel", a mentionat prof.univ.dr. Gheza Molnar, consilierul Ministerului Sanatatii.

Pacientii cu TB-MDR nu pot fi ignorati

In alta ordine de idei, specialistii sunt constienti de sumele imense pe care terapia formelor rezistente o presupun, insa sustin ca toate tarile fac investitii foarte mari in ceea ce priveste tratamentulu TB-MDR si TB-XDR si ca acesti pacienti nu pot fi ignorati.

"Intr-adevar terapia TB-MDR costa foarte mult, iar rata de succes este mult mai mica. Trebuie mentionat ca toate tarile fac investitii mari in tratamentul acestei forme de tuberculoza. Insa, nu putem face abstractie de acesti pacienti, care sunt adevarate bombe vii intrucat pot infecta alte persoane la orice pas", a explicat prof.dr. Florin Mihaltan, presedintele Socienatii Romane de Pneumologie.

...

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tuberculoza-multidrog-rezistenta_-subdiagnosticata-si-subtratata-in-Romania.-OMS-trage-un-semnal-de-alarma_17316/

lauff lautf laurf