Imprimare

Grup de experti al CE pentru imnunatatirea sistemelor sanitare. Un specialist roman poate fi membru

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Comisia Europeana va pune bazele unui grup de experti care sa desfasoara activitati in vederea imbunatatirii sistemelor de sanatate din Uniunea Europeana (UE). Munca celor 17 experti va viza, in mod special, asigurarea sustenabilitatii financiare in sistemele europene de sanatate.

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania transmit apelul comisarilor europeni privind oportunitatea ca unul dintre specialistii romani sa devina membru in comitetul de experti. Apelul oficial privind depunerea candidaturilor urmeaza sa fie anuntat de Comisie in saptamanile viitoare.

Selectia va fi facuta de catre reprezentantii Comisiei si va include experti din domeniile: ingrijiri primare, ingrijiri de spital, farmaceutice, cercetare si dezvoltare, preventie si promovarea sanatatii, finantarea sistemelor, sisteme de informatii si inregistrarea pacientilor, inechitati din sanatate.

Expertii vor avea un mandat de 3 ani

Odata alesi, cei 17 experti vor avea un mandat de trei ani, care va putea fi reinnoit cu cel mult alte trei mandate consecutive.

Comitetul va fi condus de un presedinte si de un vicepresedinte. Misiunea sa va fi de a furniza Comisiei Europene, la cerere, recomandari independente si multisectoriale privind modalitatile de investitie in sanatate, in domeniile de expertiza detaliate in Anexa ordinului, care poate fi descarcat AICI.

In functie de sfatul cerut, presedintele Comitetului va numi una sau mai multe persoane care vor intocmi raportul cu privirea la cererea Comisiei. In anumite situatii, va fi nevoie de stabilirea mai multor intalniri de lucru, costul acestora fiind suportat de catre Comisia Europeana. Totodata, fiecare membru al Comitetului de experti va avea dreptul la o indemnizatie de participare la intalnirile de lucru sau de pregatire a unei intalniri. Valoarea indemnizatiilor este detaliata in cea de-a doua Anexa a ordinului.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Grup-de-experti-al-CE-pentru-imnunatatirea-sistemelor-sanitare.-Un-specialist-roman-poate-fi-membru_17335/

lauff lautf laurf