Sterilizarea instrumentarului stomatologic fereste medicii si pacientii de boli ca HIV si hepatita
Posibilitatea trasmiterii bolilor infectioase in unitatile spitalicesti sau in cabinetele medicale dentare este o realitate in orice colt din lume. Infectiile nosocomiale pun probleme in majoritatea spitalelor din intreaga lume. Bineinteles, difera procentul raportarilor, pentru ca nu exista ceea ce cu totii ne-am dori, si anume sisteme de sanatate perfecte. De asemenea, diferenta este data si de seriozitatea cu care se face sterilizarea instrumentelor sanitare, pentru ca in momentul in care apar lacune in procesul de sterilizare, creste si numarul infectiilor intraspitalicesti.
Sterilizarea este la fel de importanta si in unitatile spitalicesti private, precum si in cabinetele de medicina dentara, unde exista si riscul transmiterii infectiei cu HIV sau cu virusurile hepatitce, afectiuni de care ne tem cu totii. De exemplu, in ceea ce priveste hepatita, in aproximativ 90% din cazuri pacientii cred ca au luat boala de la dentist.
Pe de alta parte, transmiterea bolilor cronice la nivelul cabinetului de medicina dentara este putin probabila, spun medicii dentisti. Asta pentru ca sistemul de sterilizare existent in cabinet este foarte bine pus la punct si este controlat de catre autoritatile publice, iar dentistii trebuie sa respecte cu strictete regulile.
Toate cabinetele de medicina dentara au implementate sisteme de sterilizare foarte bine puse la punct
Controlul sterilizarii se face de fiecare autoritate de sanatate publica de la nivelul judetelor, de SANEPID. Agentii de control merg in cabinete si iau teste pentru verifica modul in care a fost facuta sterilizare.
"Noi ca medici suntem obligati sa respectam mai multe etape de sterilizare si avem chiar si inregistrate aceste etape. Avem un test chimic - o hartie pe care o pui pe casoleta in clipa in care o bagi in sterilizator, indiferent ca e vorba de autoclav sau pupinel. Daca este pupinel trebuie sa pui data, el vireaza in culoare si, de asemenea, avem un test chimic pe care lunar trebuie sa-l dam autoritatilor de sanatate publica, sa stabileasca daca avem microorgansisme sau nu in momentul in care sterilizam instrumente. Toate acestea se trec pe registrul de sterilizare in care data, ora la care a inceput sterilizarea, cine a facut sterilizarea, cat a durat si la ce temperatura a fost facuta. Daca medicii au si autoclav, acesta imprima automat temperatura, data si ora. Nu sunt probleme din acest punct de vedere, legile sunt foarte clare", sustine dr. Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Bucuresti (CMDB).
Medicul sustine ca lucrurile sunt simple si ca toti medicii dentisti din Romania le cunosc. "Nu trebuie sa avem impresia ca in provincie ele sunt gestionate altfel sau ca in provincie se escamoteaza sterilizarea. In momentul in care cineva nu respecta aceasta procedura, iar controlul dezvaluie acest lucru, medicul respectiv va suferi consecintele faptei savarsite", a mai adaugat dr. Brezoescu.
De asemenea, nu exista diferente in modul in care este facuta sterilizarea in cabinetele stomatologice private sau de stat.
Protocol de colaborare, semnat de CMDB si SANEPID Bucuresti
Pentru a clarifica si mai mult modul in care trebuie realizata corect sterilizarea instrumentarului stomatologic, la inceputul lunii mai a acestui an, Colegiul Medicilor Dentisti din Bucuresti a semnat un protocol de colaboare cu SANEPID.
"Prin protocolul respectiv ii spunem medicului pas cu pas, punct cu punct, care ii sunt obligatiile in ceea ce priveste sterilizarea. Protocolul va fi trimis si in judete, pentru a fi la indemana medicilor din toata tara", ne-a precizat presedintele CMDB.
Dr. Alexandru Brezoiescu a precizat ca la Colegiului pe care il conduce, in cei sapte ani in care a exercitat functia de presedinte, nu s-a inregistrat niciun caz de transmitere a hepatitei la nivelul cabinetului stomatologic.
"A fost un caz in care pacientul a acuzat medicul dentist pentru ca ar fi contractat boala din cabinetul sau, insa dupa ancheta demarata, s-a dovedit ca medicul facuse sterilizarea ca la carte si ca pacientul nu a luat afectiunea de acolo", a explicat seful CMDB.
Pe de alta parte, exista si cazuri in care controalele realizate in cabinetele de medicina dentara au aratat ca medicii nu au respectat pasii privind sterilizarea instrumentarului. Cel mai recent caz este cel al unui fost practician american, specialist in chirurgie orala si maxilo-facila. Dr. Stephen Stein a fost verificat de catre Departamentul de Sanatate Publica Colorado, in urma unei plangeri privind folosirea de practici medicale primejdioase. Rezultatele anchetei au aratat ca seringile si acele folosite in administrarea tratamentului unor pacienti nu au fost aruncate, ci pastrate si refolosite in cazul altor pacienti.
Cum riscul exista si nu poate fi contestat, este esential ca pacientii sa fie informati asupra acestui pericol si sa se asigure ca in cabinetul stomatologic pentru care opteaza sunt respectate standardele de igiena si sterilizare conform ISO. Conform normelor europene de sterilizare a instrumentelor medicale in sase pasi, lipsa utilizarii manusilor chirurgicale sau a mastii favorizeaza transmiterea acestor doua boli.
Totodata, posibilitatea ca medicii dentisti sa se infecteze este foarte mare. Acesta este si motivul care a determinat Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, in colaborarea cu Colegiul Medicilor Dentisti Bucuresti, sa lanseze campania "Impotriva hepatitei, alaturi de pacienti!".
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro