Imprimare

Proiectul legii sanatatii sporeste prestanta si importanta medicului de familie in sistem

Adaugat in Stiri din domeniul medical

"In curand o sa dormim intre hartii!", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), facand aluzie la birocratia excesiva de care medicii de familie trebuie sa se ocupe zi de zi, in detrimentul timpului acordat pacientilor care vin la consultatii. O propunere inaintata de reprezentantii medicilor de familie Ministerului Sanatatii a fost compatibilitatea tuturor sistemelor informatice in care se vad nevoiti sa faca diverse raportari.

"Ni s-a cerut o lista de acte birocratice pe care medicul de familie e nevoit sa le indeplineasca in cabinetul sau. Exista un numar imens de documente pe care trebuie sa le raportam. Ele afecteaza timpul pe care il alocam pacientilor nostri. Am transmis deja aceasta lista. Dr. Cepoi ne-a rugat sa gasim si calea pentru limitarea acestor acte birocratice. Prima noastra propunere a fost compatibilitatea tuturor sistemelor informatice pe care suntem obligati sa le pastram la cabinet", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinta SNMF.

Aceasta a explicat ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ar putea contine toate acele registre in care medicii de familie sunt obligati sa completeze, fara eforturi suplimentare ca in prezent.

E anormal ca asiguratorii sa aiba reprezentanti in conducerea ANRAOS

Medicii de familie si ministrul Vasile Cepoi au avut o intalnire pe marginea mult discutatului proiect de lege al sanatatii. O chestiune cu care medicii de familie nu sunt de acord este componenta consiliului de administrare al ANRAOS-ului, institutie care va lua locul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in conditiile in care proiectul legii sanatatii va fi adoptat. In primul rand, spune dr. Tanasescu, nu e normal ca asiguratorii sa aiba reprezentanti in acel consiliu de administratie.

"Noi credem ca in ANRAOS nu-si au locul asiguratorii, pentru ca este un conflict de interese. Asa cum noi nu suntem inclusi in acest consiliu de administratie, si este de inteles pentru ca si noi avem interese, asa nu au ce cauta acolo nici asiguratorii", a punctat medicul de familie.

Doctorii au fost rugati sa reformuleze anumite articole din capitolul privind asistenta medicala primara, indeosebi cele legate de ghidurile de practica. "Ele trebuie sa fie apanajul asociatiilor profesionale. Ghidurile sunt elaborate impreuna cu comisia Ministerului Sanatatii pentru medicina de familie, iar ANCIS-ul are numai rolul de a ajuta implementarea si verificarea utilitatii acestor ghiduri de practica", a continuat dr. Rodica Tanasescu.

O comisie va stabili necesarul de medici de familie pe judetete

In opinia medicului de familie Gabriel Munteanu, vicepresedinte al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), disponiblitatea la dialog a Ministerului Sanatatii este apreciata in randul colegilor sai de breasla.

De altfel, spune vicepresedintele FNPMF, se vrea introducerea unui concept care sa creasca prestanta si importanta medicului de familie in sistemul de sanatate - grupurile de practica. Totodata, se pare ca o comisie va stabili numarul de medici de familie necesar in judete, respectiv in anumite localitati in functie de necesar.

"Domnul ministru a insistat asupra implicarii mai active si mai hotarate a comunitatii locale - fie ele orasenesti sau comunale - in desfasurarea activitatii de medicina comunitara si a medicinei scolare. Dupa cum stiti, aceasta ramura este deficitara in zonele rurale. In plus, la nivel national sunt foarte putine contracte intre medicul de familie si comunitatile locale prin care acesta ar putea inlocui absenta medicului scolar", a declarat dr. Gabriel Munteanu

Medicii, nemultumiti ca sunt responsabili de vaccinarea elevilor si adolescentilor

Medicii de familie sunt nemultumiti de faptul ca vaccinarile elevilor si adolescentilor s-au mutat in ograda lor. Daca inainte responsabilitatea venea scolilor, incepand de la 1 iulie 2012, Comisia de Vaccinologie din Ministerul Sanatatii a luat decizia ca medicii de familie sa fie cei care vor administra cele trei, patru vaccinuri elevilor si adolescentilor.

"Pe noi nu ne deranjeaza sa vaccinam acesti copii. Avem indolieli ca acesti copii vor veni la vaccinare. Ne e teama ca situatia vaccinala ar putea fi inrautatita daca nu exista o modalitate de obligare. Spre exemplu, directiile de sanatate publica ar trebui sa ne inainteze situatia vaccinala a copiilor din judete. Orice masura trebuie bine gandita si discutata cu profesionistii din domeniu. Repet, nu e vorba de dificultatea noastra de a vaccina cativa copii in plus, ci de riscul ca ei sa ramana nevaccinati", a declarat dr. Rodica Tanasescu.

Astfel, una dintre propunerile medicilor de familie pentru noua lege sanatatii a fost plasarea subcapitolelor privind asistenta medicala comunitara si medicina scolara la titlul Sanatatea Publica, in loc de titlul unde sunt tratate in prezent, la medicina de familie.

Se vrea macar 9% din FNUASS pentru medicina primara 

Un alt aspect esential care a fost atins in discutia purtata cu ministrul Sanatatii l-a constituit finantarea medicinei de familie. Prin urmare, medicii de familie au propus un procent de 6% din PIB pentru Sanatate, urmat de un procent de 9% care sa fie alocat medicinei primare.

"Noi am solicitat ca in lege sa fie scris acel minim 6% din PIB pe care toata tarile UE il ofera sanatatii. Ministrul nu crede, insa, ca asa ceva este realizabil. O alta solicitare a fost ca medicina de familie sa beneficieze de macar 9% din FNUASS. S-a trecut, totusi, destul de repede peste acest punct. Analizele efectuate la nivel international au spus ca intr-un sistem care nu este suficient finantat este nevoie, in primul rand, de dezvoltarea serviciilor medicale din medicina de familie, dat fiind faptul ca sunt cele mai ieftine servicii pentru nevoile medicale uzuale", a tinut sa precizeze presedintele SNMF.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiectul-legii-sanatatii-sporeste-prestanta-si-importanta-medicului-de-familie-in-sistem_17348/

lauff lautf laurf