Imprimare

Tabara pentru studentii medicinisti, axata pe misiuni de salvare montane

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cincizeci de studenti la medicina din intreaga tara vor participa, incepand de vineri si pana pe 10 august, la misiuni de salvare in Pestera Ghetarul de la Barsa, alaturi de colegii de la Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Bihor, dar si pe trasee montane supraterane din zona, anunta Agerpres.

Potrivit sefului SMURD Bihor, medicul Hadrian Borcea, organizator al taberei, cei 50 de studenti medicinisti vor invata ce inseamna o misiune de salvare in mediu montan. Ca noutate a acestei editii, studentii se vor acomoda cu exercitiile de salvare din spatii inchise, greu accesibile, precum pesterile, fiind pregatiti in specificul interventiilor din mediul speleal.

"Surprinzator, studentii s-au plans ca nu sunt destul de... alergati. De aceea, in acest an, vom aborda trasee mai lungi, cum sunt Cheile Galbenei, Cetatile Radesei," a spus Lucian Nistor.

Peste 650 de participanti la tabara MASH pana acum

El a subliniat implicarea Asociatiei Studentilor Medicinisti din Oradea care vor forma echipa de organizatori-voluntari, green team, asigurand buna desfasurare a taberei, alaturi de organizatorii traditionali.

Dintre cei 50 de studenti, 26 din nord-vestul tarii vor fi selectati ca formatori si cuprinsi in proiectul "Resusciteaza non-formal", care, dobandind aptitudini practice si teoretice aplicabile in cazul situatiilor speciale complexe de salvare, vor disemina informatia in scolile oradene, in cursul lunii octombrie.

Prin taberele MASH de pregatire in situatii speciale, inclusiv in salvarile montane, in cei 12 ani de cand au loc au fost instruite aproximativ 640 de persoane. Pentru rezidentii in medicina de urgenta se organizeaza, de regula, anual, daca se obtine finantare, o tabara axata pe probleme specifice, finalizata cu un brevet, numita Stagiu pentru tehnica speologiei alpine si medicina montana.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tabara-pentru-studentii-medicinisti_-axata-pe-misiuni-de-salvare-montane_17350/

lauff lautf laurf