Imprimare

Exista o legatura intre varsta mamei si tulburarile de spectru autist

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Mamele care nasc la peste 35 de ani prezinta un risc mai mare sa aduca pe lume copii autisti. Aceasta probabilitate este sensibil crescuta fata de femeile mai tinere, in special fata de cele de sub 20 de ani, la care riscul este cel mai scazut, informeaza Agerpres.

Specialistii au ajuns la aceasta constatare dupa ce au analizat cateva studii internationale de mare anvergura, care au luat in considerare aproximativ 25.000 de nasteri de copii afectati de tulburari din spectrul autist (TSA), comparate cu un "grup martor" de aproape 9 milioane de copii.

Echipa de cercetatori de la Karolinska Institutet (Suedia) si de la King's Colledge din Londra a vizat criteriul varstei mamei. Unul din autorii studiului sustine ca nu exista inca explicatii pentru confirmarea legaturii intre riscul de autism la copii si varsta mamei, dar exista alterari genetice legate de varsta, precum si influenta factorilor de mediu. In orice caz, in contextul in care varsta pentru prima nastere tinde sa creasca in majoritatea tarilor occidentale, acest element ar putea da de gandit.

Studiul este publicat in "Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Exista-o-legatura-intre-varsta-mamei-si-tulburarile-de-spectru-autist_17354/

lauff lautf laurf