Imprimare

Medicii recomanda site-urile specializate ca sursa credibila de informare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Foarte multi romani folosesc gresit internetul pentru a afla informatii referitoare la diferite tipuri de afectiuni, boli sau proceduri medicale, fie ele si chirurgicale. In opinia medicilor, romanii trebuie sa stie ca informatiile corecte sunt cele oferite de publicatiile specializate, avizate si agreate de catre asociatiile profesionale. Internetul poate fi un prieten doar daca stim sa-l folosim corect, avertizeaza medicii.

"Populatia Romaniei nu este informata. Imi pare rau sa o spun, dar termenul de educatie sanitara este perimat. Chiar si tinerii, care teoretic se informeaza, cauta informatii pe site-uri total nepotrivite. Din nefericire, ei nu stiu ca trebuie sa aiba incredere doar in acele site-uri profesionale si care au gir profesional. Internetul poate fi un prieten exceptional si toti il folosim, dar el poate fi si un mare pacalici, pentru ca depinde de unde te informezi. Daca iti cauti informatii pe forumuri de discutii de seara, apoi sigur nu vei fi mai bine informat si nu o sa-ti manageriezi bine propria sanatate", sustine dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Sfatul medicului nu poate fi inlocuit de catre internet

Ingrijorator este faptul ca tot mai multi parinti prefera, din diverse motive, sa nu mai mearga la medic ori de cate ori vad ca ceva nu este in regula cu sanatatea copilului lor. Ei acceseaza internetul si, coroborat cu informatiile pe care le stiu ei din trecut, decid cum sa-si trateze micutii fara a mai cere sfatul medicului.

Medicii avertizeaza ca diagnosticarea si tratarea copilului folosind internetul poate duce la intarzierea confirmarii si tratarii bolii reale. Specialistii nu interzic dreptul parintilor de a cauta informatii referitoare la boala sau simptome, insa sustin ca decizia terapeutica trebuie luata doar de specialisti.

"Unul dintre cele mai mari riscuri ale automedicatiei este tratarea unui anumit simptom, fapt ce poate avea ca rezultat mascarea bolii de care cel mic sufera. Acest lucru se intampla frecvent cand parintii dau medicamente copiilor fara recomandarea noastra, tinand cont doar de sfaturile altor mamici pe care le gasesc online sau de tratamentele identificate pe diferite site-uri. Spre exemplu, deseori, copiii mici fac febra, iar febra poate fi un semn al unei viroze, al cresterii dintilor sau al unei boli specifice copilariei. Parintele ingrijorat cauta sfaturi online, trateaza copilul de febra fara a sti sa analizeze daca cel mic prezinta si alte simptome, iar daca acesta se simte mai bine amana vizita la medicul pediatru. Ulterior, cand febra reapare insotita de alte simptome mai vizibile parintii merg in final la un control medical cu cel mic. Copilul primeste astfel un diagnostic intarziat si in consecinta si tratamentul este unul mai complex, costisitor, cu eficienta mai mica”, explica dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Maria" din Iasi.

Iata un alt exemplu pentru care vizita la medic nu trebuie sub nicio forma inlocuita cu forumurile de discutii online: tratamentul simptomatic al durerilor abdominale. "Tentati sa administreze dupa sfaturi de pe internet sedative sau medicamente antispastice, parintii nu stiu ca acestea pot camufla un proces inflamator sever in cadrul unei cauze chirurgicale, iar intarzierea interventiei chirurgicale este grava. In esenta, orice terapie, oricat de simpla, trebuie bine cantarita pentru a fi eficienta, fara riscuri si fara complicatii”, a mai adaugat medicul pediatru iesean.

"Boala studentului de anul III", contractata si de parinti

Se spune ca studentii la medicina se imbolnavesc de toate bolile pe care le studiaza, fenomen descris ca „boala studentului de anul trei”. Aceasta afirmatie, in opinia medicilor, se aplica si in cazul parintilor care petrec mult timp pe internet, citind informatii despre afectiunea de care sufera copilul lor.

"Fiecare copil este unic, fiecare copil reactioneaza diferit la anumite simptome si la un anumit tratament, iar parintii trebuie sa fie constienti de acest lucru si sa aiba incredere in sfatul medicului pediatru. Informatiile generale de pe internet, exemplele extreme negative, avertizarile postate pe forumuri de alti parinti vor crea panica in momente in care copilul are nevoie de un parinte rational care sa ii fie alaturi si sa ii administreze tratamentul indicat de medic. Indiferent de afectiunea celui mic, cat de usoara sau de grava poate fi, sfatul medicului pediatru nu poate fi inlocuit de catre internet”, explica dr. Moraru.

Parintii aleg automedicatia din lipsa de timp si comoditate

Potrivit unui studiu despre administrarea de medicamente copiilor fara recomandarea medicului, realizat de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) la inceputul acestui an, parintii invoca trei motive in momentul in care sunt rugati sa explice de ce aleg automedicatia. Astfel, in primul rand, se bazeaza pe experiente similare anterioare, nu gasesc timpul necesar pentru a merge la medic si, in final, sustin ca este mai usor sa se documenteze de pe internet.

"Aceste motive subliniate de parinti se leaga unul cu celalalt. Parintii trebuie sa inteleaga ca sfatul medicului este nepretuit si tratamentul copiilor fara sfatul acestuia poate avea consecinte grave. In plus, informatiile medicale existente pe internet sunt generale, neverificate si uneori eronate. Din pacate, doar specialistii stiu sa discearna intre opiniile valabile si cele indoielnice", a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.

Cercetarea realizata de producatorii de medicamente a aratat ca peste 60% dintre parinti dau medicamente copiilor fara recomandarea medicului.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-recomanda-site-urile-specializate-ca-sursa-credibila-de-informare_17359/

lauff lautf laurf