Numarul afectiunilor aparute in urma intepaturilor cu obiecte medicale ascutite, necunoscut
Directiva europeana ce contine reglementari foarte clare privind obtinerea unui mediu cat mai sigur pentru personalul medical trebuie sa fie implementata pana in 2013 in toate tarile membre ale Uniunii Europene. Se pare ca ea va proteja nu doar medicii, ci si pacientii.
"Uniunea Europeana va verifica in ce masura este implementata Directiva nr. 32/2010. Mai avem 9 luni la dispozitie pentru asta. Actul normativ stipuleaza dispozitii in vederea obtinerii unui mediu de lucru cat mai sigur posibil pentru angajatii din spitale si din sectorul sanitar, prin prevenirea riscurilor ce pot aparea ca urmare a utilizarii obiectelor medicale ascutite, inclusiv a acelor", a declarat dr. Alina Nicolae, division manager B. Braun.
Conform acesteia, in prezent nu exista un sistem de raportare al intepaturilor, motiv pentru care specialistii nu pot estima cate cazuri de infectie cu hepatita sau alte afectiuni apar prin intepaturi. Bineinteles, si costurile sunt o necunoscuta in aceasta ecuatie.
"Spre deosebire de Romania, alte tari raporteaza astfel de incidente. Ele pot fi si trebuie sa fie prevenite. Speram ca Directiva 32/2010 sa se aplice in termenul impus de UE", a continuat medicul.
Traininguri specializate gratuite pentru asistentele medicale
Compania pe care o reprezinta a decis sa lanseze o campanie de educare si informare a personalului medical privind utilizarea corespunzatoare a dispozitivelor medicale. In doar cateva zile (7 august, n.red.) va avea loc un prim curs, dedicat asistentelor medicale din Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala.
"Cursul va fi sustinut de dr. Anca Streinu Cercel. Desi primul curs va fi sustinut in Institutul Matei Bals, noi ne oferim disponibilitatea de a organiza cursuri si in alte unitati sanitare. Durata cursului va fi stabilita in functie de tema discutata si de cat considera seful de curs ca trebuie alocat discutiei. Evident, depinde si de masura in care o sectie isi permite sa renunte la personalul medical pentru cateva ore", a explicat dr. Alina Nicolae.
Trainingurile specializate sunt gratuite pentru participanti. In plus, spune reprezentanta B. Braun, se vrea extinderea acestor cursuri si catre medicii din spitale. In momentul de fata nu au fost incheiate parteneriate cu asociatiile profesionale pentru ca asistentii medicali sau medicii sa beneficieze de certificate de participare si, in consecinta, de credite de educatie medicala continua. Insa, compania are acest lucru in vedere in viitorul apropiat.
Site lansat pentru ajutorarea medicilor si a pacientilor
Pe langa campania de educare si informare a personalului medical, B. Braun a lansat un site de unde acestia pot achizitiona dispozitive si produse medicale din portofoliul companiei.
"Solicitarile frecvente venite din partea pacientilor si a cadrelor medicale ne-au determinat sa gasim un mijloc prin care produsele sa fie distribuite rapid si fara costuri suplimentare. Ideea site-ului a avut la baza o necesitate a pacientilor si medicilor dar si dorinta noastra de a-i ajuta", a conchis Adela Teodorescu, product manager B. Braun.
Urmariti AICI un reportaj realizat in Fabrica de solutii perfuzabile a companiei B. Braun, inaugurata oficial in judetul Timis. In 2010, grupul german a investit 4 milioane de euro in extinderea unitatii de productie din Timisoara. Produsele fabricate aici sunt livrate nu doar in Romania, ci si in tarile vecine: Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia si Albania.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro