Fenomenul exporturilor paralele ia amploare in Romania
Exportul de medicamente a ajuns la un miliard si jumatate de euro in ultimii trei ani, transmite Agerpres. Fenomenul exportului paralel a ajuns la o cota ingrijoratoare in Romania, iar singura autoritate care poate tine "socoteala" exporturilor paralele de medicamente este Agentia Nationala a Medicamentului (ANMDM).
"Pentru exportul paralel nu se solicita declaratie de export. Aceasta este supusa avizarii ANMDM numai cand medicamentele se trimit in tari terte, in afara UE", spun oficialii ANMDM.
Fenomenul a devenit mai marcant in ultimii doi ani, astfel ca in 2011 s-au primit 298 astfel de solicitari, iar in primele sase luni ale acestui an s-au gestionat 414 de astfel de solicitari, care se refera la medicamente care acopera toate ariile terapeutice. Compania de cercetare a pietei farmaceutice, Cegedim, a facut si calculele: exporturile paralele de medicamente au ajuns la 500 milioane euro in 2011 si se asteapta sa ajunga la 700 milioane euro anul acesta.
"De circa un an observam lipsa a tot mai multe medicamente scumpe, indeosebi cele oncologice. Ele nici nu mai intra in farmacii, pentru ca sunt cumparate direct de la depozite, cu banii jos", a declarat Clara Popescu, vicepresedinta Colegiului Farmacistilor din Romania.
Sursa: PaginaMedicala.ro