Noua lege a Sanatatii: Platim serviciile ieftine si ne asiguram pentru cele scumpe
Exista o singura parte in proiectul noii Legi a Sanatatii care suscita cel mai mare interes din partea populatiei, din partea specialistilor din domeniul sanitar si, in mod special, din partea asociatiilor de pacienti. Este vorba despre capitolul asigurarilor de sanatate si, in mod particular, despre definirea pachetului minim de servicii medicale. Chiar si ministrul Sanatatii recunoaste ca oameni se tem cel mai mult de ceea ce va contine sau nu va contine acest pachet de baza.
In prezent, pachetul ofera tot ceea ce se poate oferi, cu foarte mici exceptii, explica dr. Cepoi: servicii de stomatologie, servicii la cerere etc. In aceste conditii, s-ar putea spune ca sistemul este foarte bun, insa in realitate stim cu totii ca se aplica principiul <primul venit primul servit>.
"Cine ajunge la inceput primeste serviciile, cine nu, nu primeste. Acest lucru inseamna ca banii pe care ii avem noi pentru asigurarile de sanatate nu acopera pachetul de servicii. Ce se poate face in acest caz? Fie crestem contributia la sanatate, fie reducem pachetul. Pentru cresterea contributiei nu au optat foarte multi, cred ca doar o asociatie a pacientilor fost pentru, in rest toata lumea a fost de parere ca trebuie sa mai limitam pachetul", a explicat dr. Vasile Cepoi, in cadrul unei conferinte de presa privind noul proiect de lege sanitara.
Propunerea din actul legislativ este ca trebuie sa fie asigurat riscul major si nu cel minor. Ce inseamna exact acest lucru si care a fost principiul pe care s-a bazat propunerea ne-a explicat ministrul Cepoi. Potrivit acestuia, avem servicii ieftine care sunt oferite la foarte multi oameni si avem servicii scumpe, oferite la putini romani, iar sistemul nu reuseste sa acopere nevoia de servicii medicale.
"In aceste conditii ce facem? Dam la cateva milioane de oameni cate 2, 3, 4 sau 10 lei pe luna si facem liste de asteptare pentru cancer sau atunci cand am nevoie de un serviciu care oricum imi este accesibil ca si costuri mi-l cumpar singur, stiind ca nu pot sta pe o lista de asteptare daca, doamne fereste, as avea nevoie de o interventie care costa foarte mult. Optiunea noastra a fost pentru varianta sa ne asiguram pentru un risc major cum este cel de cancer, adica un cost financiar pe care nu mi l-as putea permite in cazul in care as avea nevoie", sustine dr. Cepoi.
Pe de alta parte, exista si medicamente ieftine, pe care nu toata lumea si le poate permite, dar care sunt esentiale in tratamentul unor afectiuni grave. Reprezentantii Ministerului sustin ca s-au gandit deja cum rezolva problema accesului la aceste medicamente.
"Intr-adevar exista medicamente ieftine care trateaza boli grave si care daca nu sunt luate de pacient, il expun pe acesta la risc, se cheam risc medical sau vital, am zis noi. Daca o persoana nu-si poate permite acest tratament, expunandu-se unei evolutii nefavorabile a bolii de care sufera, atunci avem o problema care trebuie rezolvata. In consecinta, propunem ca pentru aceasta categorie de populatie sa se faca un pachet special pentru a acoperi si acest risc vital. Prin urmare, acoperim riscul major financiar, riscul major medical, dar minor financiar va fi acoperit prin pachetul social, iar riscul serviciilor va face obiectul pachetului facultativ", a mai adaugat ministrul Sanatatii.
Practic, in acest pachet social vor fi incluse acele servicii care nu sunt in pachetul de baza pentru ca riscul lor financiar este redus. "Astfel, oamenii care isi pot permite sa achite costul unor astfel de servicii, deci nu sunt inclusi in categoriile defavorizate, le vor plati in mod direct sau prin asigurari facultative, iar pentru cei care nu isi pot permite si sunt inclusi intr-un dintre categoriile defavorizate social, va plati statul prin pachetul social", a precizat Calin Alexandru, directorul Departamentului Asistenta Medicala din cadrul MS.
Pachetul special prin care se asigura accesul romanilor defavorizati la tratamentele ieftine, dar vitale va fi suportat din bugetul de stat. Calculele facute de reprezentantii Ministerului Sanatatii arata ca ar fi nevoie de o crestere de 0,3% din PIB a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate de la bugetul de stat pentru a acoperi aceste cheltuieli.
In concluzie, persoanele vulnerabile vor fi protejate de stat, iar cele care au venituri suficiente pentru a-si acoperi tratamentele al caror cost este foarte mic isi vor cumpara singuri medicamentele.
Pe de alta parte, raman cateva chestiuni esentiale care trebuie lamurite: care sunt pragurile financiare de trecere de la o categorie sociala la alta si ce inseamna venit suficient pentru cumpararea medicamentelor ieftine. Potrivit ministrului Cepoi, ele ar urma sa fie stabilite de catre reprezentantii MS, in colaborare cu Ministerul Muncii.
Urgentele raman gratuite pentru toti romanii
Prin proiectul noii Legi a Sanatatii se intorduce si respectarea principiilor obligativitatii platii la asigurarile de baza de catre toti asiguratii. Cu alte cuvinte, fie ca va fi asigurat prin pachetul de baza sau prin pachetul social de asigurari de sanatate, fiecare roman va avea asigurare de sanatate. Astfel, prin faptul ca nu vor mai exista categorii neplatitoare, fondul asigurarilor va creste.
...Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro