Aparatura moderna de diagnostic oncologic, la laboratorul Santomar din Cluj
Laboratorul de anatomie patologica si citologie Santomar Oncodiagnostic din Cluj-Napoca a fost dotat cu echipamente performante de analiza si diagnostic. Asta printr-un proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), dupa cum informeaza Agerpres.
Proiectul "Dezvoltarea microintreprinderii prin achizitia de echipamente de analiza si diagnostic" s-a derulat in perioada noiembrie 2011 - august 2012 si a vizat extinderea gamei de servicii medicale oferite pacientilor, prin achizitionarea de aparate moderne. Noua aparatura permite efectuarea de investigatii de laborator in domeniul biologiei moleculare, cu aplicatii in diagnosticul si terapia leucemiei si a limfoamelor, indicarea metodei terapeutice in cancerele colo-rectal si pulmonar, determinarea virusului HPV sau in identificarea modificarilor precanceroase, numite displazii.
Mai exact, prin tehnicile moderne de investigare de la Santomar pot fi acum detectate cele mai mici detalii in mutatiile genetice. "Avem, in prezent, la Santomar, tot ce ne trebuie pentru a perfectiona activitatea unui laborator de citogenetica, precum si a tehnicii Fish - prin care se poate analiza orice celula, in orice moment. in analizele de genetica moleculara, prin citogenetica clasica pot fi observate anomaliile la nivelul cromozomilor. Pentru un nivel ridicat de rezolutie, se poate apela la tehnica Fish, cu probe fluorescente", sustine dr. Rares Buiga, medic primar anatomopatolog la Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuta".
La nivel mondial se inregistreaza, anual, peste o jumatate de milion de cazuri noi de cancer de col uterin. Din nefericire, Romania ocupa primul loc din Europa in privinta incidentei cancerului de col uterin, ca urmare a faptului ca lipseste screening-ul. Analizele moleculare sunt extrem de importante pentru stabilirea diagnosticului si a terapiei in oncologie.
"Boala canceroasa este extrem de eterogena si cu manifestari diferite de la pacient la pacient. Terapiile moleculare sunt mai eficiente decat cele clasice. Lupta impotriva cancerului trebuie sa fie sustinuta pe mai multe planuri. Avantajul terapiei moleculare este evident, pentru ca elimina parte din efectele secundare din terapiile cu citostatice. Efectele secundare sunt greu de suportat de pacienti si extrem de nocive", a explicat dr. Ovidiu Balacescu, specialist in biologia moleculara, cercetator in Departamentul de Genomica Functionala si Patologie Experimentala din Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuta" si coordonatorul de proiect.
Sursa: PaginaMedicala.ro