Imprimare

Sistemul sanitar romanesc nu poate trata toti pacientii care necesita radioterapie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii va pune bazele unui nou Program National de Oncologie, incepand din aceasta toamna. Asta pentru ca programul existent este unul mai mult de chimioterapie, a precizat ministrul Sanatatii in cadrul unei conferinte de presa referitoare la proiectul noii Legi a Sanatatii.

"In prezent avem o mare problema cu radioterapia, noi nu iradiem decat maximum 25% dintre bolnavii care necesita radioterapie, in conditiile in care se lucreaza in patru ture in loc de trei cat este normal. Daca s-ar lucra in trei ture, nu am putea sa tratam nici macar atat", a explicat dr. Vasile Cepoi, adaugand ca avem nevoie de o noua strategie in acest domeniu.

Lucrurile sunt extrem de serioase, avand in vedere ca la ora actuala noi nu avem posibilitatea sa tratam toti pacientii care au nevoie de radioterapie. "Numarul de pacienti este mult prea mare si nu ajung nici aparatele de la stat si nici cele de la privat. Cu toate aceste aparate nu reusim sa-i tratam pe toti", a marturisit ministrul Sanatatii.

Noul program va avea la baza rezultatele unei evaluari a asistentei oncologcie din tara noastra, evaluare realizata deja de un grup de experti, reprezentanti ai Autoritatii Internationale pentru Energie Nucleara de la Viena. Raportul expertilor straini va fi prezentat Ministerului Sanatatii in luna septembrie.

"Pe baza acestui raport, vrem sa elaboram un program national de oncologie, care sa cuprinda realmente toate problemele care tin de oncologie", a conchis dr. Vasile Cepoi.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sistemul-sanitar-romanesc-nu-poate-trata-toti-pacientii-care-necesita-radioterapie_17371/

lauff lautf laurf