Legea coplatii a fost modificata. Vom plati in plus intre 5 si 250 lei pentru accesarea unui serviciu medical
Ministerul Sanatatii a publicat in dezbatere publica proiectul de ordin privin modificarea coplatii, la mai mult de jumatate de an de la data in care aceasta masura trebuia sa intre in vigoare. Legea privind introducerea coplatii a fost publicata in Monitorul Oficial, la finalul lunii noiembrie 2011, la mai bine de un un si jumatate de la primele dezbateri publice. Desi trebuia sa intre in vigoare in ianuarie 2012, a fost amanata pentru luna februarie din lipsa normelor de aplicare. Nu a putut intra in vigoare nici atunci pentru ca autoritatile si reprezentantii Fondului Monetar Internationalsi-au dat seama ca mecanismul este foarte greu de aplicat, iar legea trebuia modificata.
Reprezentantii Ministerului definesc coplata ca o taxa forfetara, al carei scop este de a limita excesul de cerere de servicii si de a reduce riscul raportarii false de servicii medicale.
"Exista suspiciunea la ora actuala ca sunt furnizori de servicii, care raporteaza servicii pe care nu le-au facut. Introducand coplata in aceasta forma, furnizorul va trebui sa falsifice o factura fiscala ca sa poate face o raportare falsa", a explicat dr. Vasile Cepoi, in cadrul unei conferinte de presa privind proiectul noii Legi a Sanatatii, adaugand ca sumele pentru coplata sunt foarte mici, intre 4 si 5 lei in medicina primara, in timp ce in spitale variaza de la 40 la 90 de lei.
Coplata nu poate fi acoperita de nicio alta forma de asigurare, ea se plateste individual ori de cate ori vrei sa ai acces la un serviciu medical, indiferent ca acesta este inclus in pachetul minim de servicii medicale. In opinia reprezentantilor Ministerului, aceasta masura va fi si un instrument de stimulare a exigentei pacientilor fata de calitatea serviciilor furnizate.
Potrivit proiectului legislativ, tariful minim este la medicul specialist si tariful maxim este la medicul primar. In ceea ce priveste asistenta spitaliceasca, tariful este stabilit in functie de nivelul de clasificare al spitalului, coplata fiind mai mare la unitatile sanitare cu rang mai mare.
Nu se plateste coplata pentru urgente
Mai exact, se va incasa coplata pentru serviciile oferite de catre medicul de familie, de medicul din spital, si de cel din ambulatoriu pentru specialitatile clinice, recuperare, medicina fizica si balneologie, fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura sau investigatii paraclinice.
Exista si cateva categorii de persoane care vor fi scutiti de la coplata. Este vorba despre pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna, copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri, daca sunt elevi, absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca. De asemenea bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate nu vor plati pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, iar femeile insarcinate si lauzele nu vor plati coplata pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.
Tarifele coplatii pentru servicii medicale:
- intre 4 si 7 lei consultatia la medic
- 5 lei biletul de trimitere;
- 10 lei cura de tratament de acupunctura;
- 20 de lei cura de tratament de recuperare reabilitare a sanatatii;
- 5 lei pentru efectuarea unui set de 5 analize medicale; 10 lei pentru efectuarea unui set de pana in 10 analize si 20 de lei pentru efectuarea a 10 analize medicale;
- 150 lei pentru un RMN nativ;
- 250 lei pentru un RMN cu substanta de contrast;
- 100 lei pentru un CT;
- 150 lei pentru un CT cu substanta de contrast;
- 80 lei pentru o angiografie;
- 100 lei pentru o scintigrafie;
Coplata nu se aplica serviciilor medicale de urgenta, se mai arata in proiectul de lege, care poate fi descarcat si consultat AICI.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro