Imprimare

Coplata serviciilor medicale condamna la moarte pacientii cronici din Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Intentia Ministerului Sanatatii (MS) de a introduce coplata pentru serviciile medicale nu a ramas lipsita de reactii din partea pacientilor. Liderii Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania (APCR) sunt de parere ca mecanismul de coplata aplicat la serviciile medicale este "un atentat la siguranta pacientilor cronici".

In consecinta, reprezentantii asociatiei solicita Ministerului Sanatatii sa renunte la coplata si sa le ofere posibilitatea de a lua parte intr-o dezbatere "serioasa si responsabila" pentru a solutiona problemele legate de sistemul sanitar romanesc.

Pacientii ameninta ca vor iesi in strada daca nu exista dialog

In conditiile in care nu va exista o reactie a oficialilor, pacientii ameninta ca vor iesi in strada si ca vor protesta.

"Pe 17 iulie voiam sa organizam un protest, insa pe 16 l-am anulat, astfel incat sa nu se creada ca suntem influentati politic. Asteptam sa fim chemati la discutii cu reprezentantii MS, dar daca nu va exista niciun dialog si nu se va solutiona nimic, vom iesi in strada. E o lipsa de iresponsabilitate si imi dau seama ca desi conducerea MS e alta, inca exista reminiscente ale guvernului precedent", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Cezar Irimia, presedintele APCR.

Potrivit acestuia, masura luata de MS ar avea un impact negativ asupra pacientilor cronici din Romania. Inca de anul trecut, acestia sunt nevoiti sa contribuie cu diverse sume atunci cand isi achizitioneaza medicamentele necesare.

"Sa platesti coplata in cancer e inuman, mai ales ca anul trecut au introdus acel pret de referinta la genericele care se folosesc in tratarea acestei afectiuni. Un pacient ajunge sa plateasca intre 200 - 3900 de lei din buzunar pentru a-si asigura tratamentul", spune Cezar Irimia.

Disfunctionalitati in aprovizionarea cu tratament pentru hemofilici

Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de asociatia pe care o reprezinta, in majoritatea cazurilor, bolile cronice sunt invalidante, nepermitandu-i pacientului sa desfasoare o activitate normala, costurile ingrijirilor fiind, bineinteles, ridicate.

"Multi pacienti de-ai nostri au renuntat la tratamente dupa introducerea coplatii. Spun ca suntem plecati in strainatate, dar nu e asa. Multi au murit. Dupa ce s-a introdus coplata, Cegedim a efectuat o analiza din care a reiesit ca 500.000 de pacienti renuntasera in 2011 din lipsa banilor la tratamente", conchide presedintele APCR.

Cezar Irimia ne-a declarat ca in prezent hemofilicii nu au cantitatea necesara de factor VIII, iar bolnavii de hepatita din provincie stau cate de doi, trei ani pe listele de asteptare pentru a beneficia de medicatie in cadrul programului national de hepatita. 

Tariful minim la medicul specialist, tariful maxim la medicul primar

Reamintim ca proiectul privind coplata a fost pus vineri in dezbatere publica. Potrivit proiectului legislativ, tariful minim este la medicul specialist si tariful maxim este la medicul primar. In ceea ce priveste asistenta spitaliceasca, tariful este stabilit in functie de nivelul de clasificare al spitalului, coplata fiind mai mare la unitatile sanitare cu rang mai mare.

Coplata va fi incasata pentru serviciile oferite de catre medicul de familie, de medicul din spital, si de cel din ambulatoriu pentru specialitatile clinice, recuperare, medicina fizica si balneologie, fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura sau investigatii paraclinice.

Mecanismul nu va fi insa aplicat in cazul serviciilor medicale de urgenta.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Coplata-serviciilor-medicale-condamna-la-moarte-pacientii-cronici-din-Romania_17379/

lauff lautf laurf