Imprimare

Reprezentantii COPAC, ingrijorati in legatura cu sumele avansate pentru coplata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) sustine ca actualele propuneri privind coplata nu pot fi acceptate, informeaza Agerpres. Presedintele COPAC sustine ca mecanismul de coplata va face ca bolnavii sa nu mai acceseze serviciile medicale.

"Ne exprimam ingrijorarea in legatura cu sumele avansate mai ales pentru cele privind spitalizarea. Solicitam o dezbatere publica in care sa ne spunem punctul de vedere. Dialogul cu reprezentantii ministerului si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu este ca inainte. Nu suntem de acord cu propunerile privind coplata pentru ca multi nu vor mai putea accesa serviciile medicale, starea lor se va inrautati, iar costurile vor fi mai mari pentru stat", a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

Sumele inaintate pentru coplata, prea mari in opinia pacientilor

Nici liderii Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania (APCR) nu sunt de acord cu propunerile inaintate de Ministerul Sanatatii. De asemenea, APCR solicita o dezbatere publica in cadrul careia pacientii sa aiba posibilitatea de a-si exprima parerea.

Ministerul Sanatatii a postat vineri, pe site-ul sau, proiectul de HG privind introducerea coplatii. Suma pentru coplata este diferita in functie de gradul medicului, tipul de asistenta, gradul spitalului, tipul de investigatie.

Sunt exceptati bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, femeile insarcinate si lauzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Reprezentantii-COPAC_-ingrijorati-in-legatura-cu-sumele-avansate-pentru-coplata_17383/

lauff lautf laurf