APMGR: Taxa clawback este un nonsens fiscal si economic
Reprezentantii producatorilor de medicamente generice sustin ca 60% din taxa clawback nu ar trebui sa fie suportata de acestia.
"In pofida demersurilor facute de APMGR la toate institutiile abilitate si a promisiunilor modificarii ei, taxa clawback din trimestrul 2 2012 este la acelasi nivel cu cea din trimestrul 1, asteptandu-se ca cea din trimestrul 3 sa fie dimensionata la fel. Sumele de plata sunt atfel cu 60% mai mari decat ar trebui sa fie in realitate , reprezentand in acelasi timp peste 30% din cifra de afaceri", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.
In cazul producatorilor romani, care platesc taxe si impozite catre stat si creaza peste 8.000 locuri de munca in economie, situatia ia o intorsatura de-a dreptul absurda, veniturile realizate fiind reduse drastic de impactul taxei clawback.
Acest efect se traduce prin fortarea la plata a mai putine taxe si impozite la bugetul de stat, riscand totodata disponibilizari importante. O logica economica elementara ar trebui sa functioneze in aceasta situatie si sa scuteasca de la plata taxei clawback producatorii care achita cota unica catre statul roman.
"Ne vom indeplini astfel misiunea de a asigura accesul populatiei la medicamente esentiale, moderne si cost-eficiente precum si un aport important la economia tarii. Cerem de aceea din nou Primului Ministru Domnului Victor Ponta si Ministrului de Finante Domnului Florin Georgescu sa isi respecte angajamentele luate la intalnirile cu reprezentantii industriei de medicamente generice, sa introduca in proiectul noii taxe clawback propunerile facute de industrie si sa rezolve incepand cu trimestrul 3 din 2012 aceasta problema, evitand astfel agravarea situatiei din prezent pentru populatie si redand increderea investitorilor in acest segment al economiei", a conchis Damian.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro