Imprimare

Cinci ani de activitate pentru Centrul Roman HIV/SIDA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Centrul Roman HIV/SIDA (CRHS), in cei cinci ani de cand isi desfasoara activitatea, a incercat sa-si atinga obiectivele, cel mai important fiind acela de a sprijini implementarea strategiei nationale HIV/SIDA, prin articularea eforturilor partenerilor din domeniul public, al societatii civile si cel privat, sustine coordonatoarea centrului, dr. Mioara Predescu, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, CRHS se implica activ in monitorizarea si evaluarea implementarii strategiei nationale in ansamblul ei, pentru perioada 2012-2016, inclusiv in ceea ce priveste alocarea si utilizarea resurselor existente.

Referitor la programele educationale, coordonatoarea centrului a aratat ca au fost formati medici de planificare familiala pentru toata tara pentru a oferi servicii de consiliere pre si post testare HIV, pentru testarea rapida si consiliere de planificare familiala pentru cupluri seropozitive sau discordante, in care doar unul dintre parteneri este infectat.

Dr. Mioara Predescu a explicat ca, in ultima perioada, cele mai frecvente cai de transmitere a infectiei sunt heterosexuala, homosexuala, prin droguri injectabile si de la mama la fat. Potrivit ultimelor date, din 30 iunie 2012, la 48% dintre cei cu infectie HIV calea de transmitere a fost heterosexuala. Numarul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA este de 17.819, numarul pacientilor in viata fiind de 11.189. Numarul celor aflati in evidenta activa HIV si SIDA este de 9.475.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cinci-ani-de-activitate-pentru-Centrul-Roman-HIV_SIDA_17391/

lauff lautf laurf