Imprimare

Etnobotanicele, mult mai periculoase decat drogurile clasice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decat drogurile clasice, sustine dr. dr. Adrian Abagiu, de la Centrul de Servicii Integrate pentru Tratamentul Toxicodependentilor AENA din cadrul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", citat de Agerpres.

"Ele au aparut ca substante in pliculete care aveau inscriptionat ca nu sunt pentru consumul uman. Se comercializeaza ca solutii pentru spalat geamuri, ingrasaminte pentru plante exotice, saruri pentru baie. Agentia Nationla Antidrog a estimat ca sunt 250.000 de consumatori de etnobotanice, dintre acestia cam 50% fumeaza, 18% se injecteaza. Grupul mare de consumatori este sub 18 ani, multe cazuri sunt la grupa 12 - 14 ani. Cu cat consumul incepe mai devreme, cu atat degradarea se instaleaza mai rapid si mai mult", a explicat doctorul.

EU: S-a decis cresterea numarului de seringi

Pana sa apara etnobotanicele, in Romania era o populatie relativ stabila de consumatori de droguri injectabile, cam 18.000, potrivit Agentiei Nationale Antidrog, iar dintre acestia aproximativ 90% erau in Bucuresti.

"In 2009, cand au aparut etnobotanicele, numarul a crescut la aproximativ 250.000. Singurul judet unde s-a interzis aparitia magazinelor de vise a fost Salaj. In opinia mea, cifrele sunt subestimate, sunt spre 500.000 de consumatori. Privitor la numarul celor infectati cu HIV, dintre consumatorii de droguri injectabile pana la aparitia etnobotanicelor aveam maximum 8 - 9 pe an, in 2011, dupa ce s-a extins consumul de etnobotanice si a scazut numarul seringilor date la schimb, s-a ajuns la 120 cazuri noi cu HIV", a explicat dr. Abagiu.

Din cauza cresterii alarmante a cazurilor de infectie cu HIV printre consumatorii de droguri injectabile, s-a facut o analiza la nivel european si s-a decis cresterea numarului de seringi distribuite in centrele de schimb si achizitionare a acestora.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Etnobotanicele_-mult-mai-periculoase-decat-drogurile-clasice_17395/

lauff lautf laurf