Imprimare

Competentele medicului specialist sau primar in protetica dentara, aprobate de CMDR

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Decizia Consiliului National al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR) privind aprobarea competentelor medicului specialisti si ale medicului primar in protetica dentara a fost publicata in Monitorul Oficial.

Conform actului normativ, printre competente se numara consultatia de specialitate, inclusiv consult oncologic preventiv; elaborarea diagnosticului si a planului de tratament; procedurile de pregatire pre- si pro-protetica a campului protetic; planificarea si aplicarea conceptelor ocluzale in realizarea protezarilor fixe si mobilizabile in cazuri clinice complexe; realizarea protezarii provizorii fize in cazuri clinice complexe; aplicarea diferitelor tipuri de preparari in cazuri complexe (protezare metalo-ceramica, protezari integral ceramice, punti colate).

23 de competente pentru medicul specialist sau primar in protetica dentara

De asemenea, printre competentele medicului specialist sau primar in protetica dentara se numara corlarea etapelor clinice cu etapele tehnologice in cazurile clinice complexe ce necesita protezare fixa; realizarea protezarii provizorii mobilizabile in cazuri clinice complexe; aplicarea procedurilor terapeutice implicate in algoritmul clinico-tehnologic de realizare a protezarilor totale in cazuri clinice complexe.

Cele 23 de competente pot fi consultate AICI.

Conform documentului publicat in Monitorul Oficial, competentele care apartin medicului dentist nu pot fi anulate unui absolvent de medicina dentara care urmeaza o specializare in chirurgie dento-alveolara, chirurgie oro-maxilo-faciala, ortodontie si ortopedie dento-faciala, protetica, parodontologie, endodontie.

Totodata, se mai arata in document, competentele recunoscute de Ministerul Sanatatii pe diverse arii de specialitate confera drepturile legale in vigoare.

Cursurile de o zi nu pot fi asimilate atestatelor de studii complementare

Stagiul de doctorat in stiinte medicale nu se considera modul de pregatire in rezidentiat, in timp ce titlul de doctor in stiinte medicale nu se asimileaza celui de medic specialist.

Cursurile de o zi, desfasurate conform Regulamentului de educatie medicala continua al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, nu reprezinta atestate de studii complementare (competente) si nici nu pot fi asimilate cu acestea.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Competentele-medicului-specialist-sau-primar-in-protetica-dentara_-aprobate-de-CMDR_17397/

lauff lautf laurf