Imprimare

Rata mortalitatii la obezi, mai scazuta decat la cei cu o greutate normala

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un studiu publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA) arata ca rata mortalitatii la diabeticii de tip 2 cu o greutate normala este mai mare decat cea a persoanelor cu aceeasi boala si care sunt supraponderali sau obezi, informeaza Agerpres.

Prin urmare, diabeticii cu o greutate normala au o rata a mortalitatii generala, care nu rezulta din cauze cardio-vasculare, mult mai mare decat cea a diabeticilor supraponderali sau obezi. In schimb, adultii cu greutate normala care sufera de diabet de tip 2 au fost putin studiati de medicina, deoarece boala afecteaza in primul rand persoanele obeze. in cadrul acestui studiu, circa 10% din participantii diabetici aveau o greutate normala.

"Este posibil ca o predispozitie genetica sa explice de ce acest subgrup al populatiei prezinta un risc deosebit de ridicat de mortalitate si diabet", a declarat dr. Mercedes Carnethon de la Universitatea Northwestern.

Cercetatorii au analizat datele provenite din cinci studii si au identificat 2.625 de barbati si femei, toti americani, de peste 40 de ani si care sufera de diabet de tip 2.

Ridicarea greutatilor reduce riscul de declasansare a bolii

Un alt studiu, realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Southern Denmark, a aratat ca ridicarea de greutati, daca este practicata cu regularitate, are capacitatea de a reduce cu pana la 34% riscul de declansare a celui mai frecvent intalnit tip de diabet la barbati.

"Studiile precedente au aratat ca exercitiile de aerobic prezinta o importanta majora in preventia diabetului de tipul 2. insa multi oameni intampina dificultati atunci cand vine vorba sa se apuce de exercitii de aerobic. Potrivit rezultatelor noastre, antrenamentele in care se practica ridicarea de greutati, realizate cu regularitate, pot reprezenta o alternativa pentru exercitiile de aerobic, ca masura de prevenire a declansarii diabetului", a declarat profesorul Anders Grontved, coordonatorul studiului.

Potrivit aceluiasi studiu, chiar si ridicarea unor greutati modeste poate duce la o scadere a riscului de aparitie a diabetului.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Rata-mortalitatii-la-obezi_-mai-scazuta-decat-la-cei-cu-o-greutate-normala_17406/

lauff lautf laurf