Imprimare

Reprezentantii pacientilor cer FMI-ului sa ii scuteasca de la coplata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) face un apel la delegatia Fondului Monetar International de a reanaliza impreuna cu Guvernul Romaniei situatia din sistemul sanitar si renuntarea la coplata pe serviciile medicale.

"Am ales sa ne adresam direct delegatiei Fondului Monetar International sa se renunte la acest angajament, pentru ca reprezentantii guvernului Romaniei ridica din umeri si spun ca nu au ce face, coplata e un angajament fata de FMI care trebuie respectat. Noi credem ca FMI intelege mult mai bine decat unii dintre guvernantii nostri din ultimii ani situatia grea a pacientilor din Romania si ca va fi dispus sa reanalizeze impreuna cu guvernul situatia din sistemul sanitar si impreuna sa gaseasca acele resurse si mecanisme necesare pentru finantarea corecta a sistemului sanitar si cheltuirea eficienta a banilor. A pune acum pe umerii pacientilor o taxa pe care nu si-o pot permite inseamna sa le limitezi dreptul la sanatate garantat de Constitutie", a declarat Iulian Petre, vicepresedintele COPAC.

Pacientii ar fi preferat sa fie consultati inainte ca proiectul sa intre in dezbatere

Ministerul Sanatatii a invitat deja o serie de asociatii ale pacientilor pentru a stabili cum va functiona coplata. Reprezentantii pacientilor sustin ca ar fi preferat sa fie consultati inainte ca proiectul de lege sa fie pus in dezbatere publica pe site-ul oficial al MS.

"Apreciem faptul ca Ministerul Sanatatii ne-a chemat la consultari legat de coplata saptamana viitoare. Am fi apreciat mai mult si ar fi fost mai bine daca eram consultati inainte de a pune acest proiect in dezbatere, pentru ca am fi spus din start ca noi pacientii nu mai avem de unde sa platim si coplata. Suntem nevoiti sa platim aproape tot atunci cand mergem la spital, chiar daca in mod normal toate costurile ar trebui sa fie acoperite din asigurarea de sanatate. Cand vom merge la spital si vom avea asigurate toate cele necesare unei asistente medicale decente fara sa mai platim din buzunarul propriu, vom putea probabil sa platim si coplata", a tinut sa precizeze Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

Coplata va fi incasata pentru serviciile oferite de catre medicul de familie, de medicul din spital, si de cel din ambulatoriu pentru specialitatile clinice, recuperare, medicina fizica si balneologie, fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura sau investigatii paraclinice.

Organizatii care participa la discutiile despre coplata

Ministerul Sanatatii a transmis numele institutiilor care pot lua parte la negocieri cu privire la modalitatea de stabilire a coplatii, arata un comunicat de presa dat publicitatii.

Conform documentului publicat de MS, pe data de 13.08.2012 sunt invitati reprezentantii organizatiilor profesionale medicale, mai precis CMR, CMDR, CFR, OAMGMAMR si OBBBC.

Pe data de 14.08.2012, la negocieri sunt asteptati reprezentantii sindicatelor si cei ai coalitiilor si asociatiilor de pacienti din Romania. Medicii de familie, reprezentantii Aliantei pentru Sanatate si cei ai Federatiei Patronatelor Farmaceutic e din Romania vor participa la negocieri pe 16.08.2012.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Reprezentantii-pacientilor-cer-FMI-ului-sa-ii-scuteasca-de-la-coplata_17409/

lauff lautf laurf