Medicii indeamna romanii sa se testeze pentru hepatita C
Infectia cronica VHC reprezinta o problema majora de sanatate publica, in intreaga lume existand 170 milioane de persoane infectate. Hepatita C este prima cauza de cancer hepatic in Europa si poate conduce la necesitatea transplantului hepatic, o interventie extrem de serioasa, costisitoare si care nu garanteaza salvarea vietii. Din acest motiv, medicii specialisti fac apel la romani sa mearga sa se testeze, pentru ca in acest fel, contribuie la reducerea ratelor mari ale mortalitatii.
"Cel mai important lucru este descoperirea din timp a bolii si inceperea tratamentului. Indemn oamenii, in special pe cei care au varste de peste 40 de ani, si care au suferit transfuzii de sange, sa mearga la medic si sa isi faca o simpla testare a anticorpilor anti-VHC, care le poate salva viata”, sustine dr. Laura Iliescu, medic primar de Medicina Interna la Institutul Clinic Fundeni din Capitala.
In opinia presedintelui Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, autoritatile nu acorda importanta cuvenita diagnosticarii precoce si accesului facil la terapie al pacientilor.
"Chiar daca in ultimii ani s-au facut unele eforturi in acest sens, cei mai multi dintre pacientii din Romania, inca nu au acces la proceduri inovative de diagnosticare precoce si terapie, care sa scada riscurile de aparitie a complicatiilor si sa eficientizeze intregul proces de asistenta medicala. Costurile sociale si suferinta umana ar fi cu mult mai mici daca am prioritiza utilizarea mijloacelor de diagnosticare precoce si mijloacele terapeutice inovative si eficiente. Este de neinteles nepasarea autoritatilor la aceasta problema nationala!", marturiseste Vasile Barbu.
Afirmatiile reprezentantului pacientilor sunt intarite de marturisirea unui roman care a fost diagnosticat cu aceasta boala, insa care nu a primit la timp tratamentul necesar evitarii complicatiilor, "din cauza barierelor puse de Ministerul Sanatatii si a autoritatilor in general".
"In anul 1983 am primit o transfuzie sanguina, urmata la intervale de timp de inca doua interventii chirurgicale, iar in anul 1997 am fost depistata cu VHC. Am inceput tratamentul abia in anul 2010. Dupa 48 de saptamani de tratament rezultatul a fost pozitiv, viremie nedetectabila. Dupa urmatoarele 6 saptamani viremia a crescut de peste 20 de ori fata de valoarea initiala. Daca diagnosticarea ar fi fost precoce, acest tratament ar fi fost acordat la timp, iar schema terapeutica ar fi fost cea potrivita, inclusiv cu mijloace inovative, probabilitatea de recadere ar fi fost mica si as fi evitat complicatiile. Aceste complicatii mi-au afectat foarte mult viata, am o stare generala alterata si mi-a redus foarte mult capacitatea de munca si de relationare sociala, iar costurile zilnice de tratament au ajuns la niveluri insuportabile pentru mine. Cu ce sunt eu vinovata?”, se intreaba pacientul respectiv.
O noua campanie de testare a populatiei
A fost lansata o noua campanie de testare pentru depistarea virusului hepetitei C, boala care plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste prevalenta infectiei cu VHC. Testele se vor face, pe parcursul lunilor august si septembrie, in 25 de orase din tara.
Tesatarile vor fi realizate in cadrul laboratoarelor Bioclinica si vor costa aproximativ 18 lei, doritorii beneficind de o reducere de 55% (pretul unui test este de 39 lei, n. red.). Mai exact, vor putea fi facute teste in urmatoarele orase: Oradea, Arad, Timisoara, Lugoj, Buzias, Caransebes, Deva, Hunedoara, Orastie, Petrosani, Tg.Jiu, Motru, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Brasov, Fagaras, Codlea, Zarnesti, Sf. Gheorghe, Iasi, Bucuresti, Targu Mures, Constanta, Cernavoda, Bistrita.
Testarea pentru depistarea hepatitei C se adreseaza intregii populatii, indiferent de varsta sau afectiuni, care prezinta un risc crescut al infectarii cu VHC: transfuzii de sange sau interventii chirurgicale inainte de 1991, convietuirea cu persoane infectate, contact sexual neprotejat, frecventarea cabinetelor stomatologice, de piercing sau tatuaje etc.
11.400 de persoane s-au testat gratuit in 2011
Campania a fost demarata ca urmare a ratei mari de raspuns, inregistrate de campania de testare de anul trecut cand, in doar o saptamana, peste 11.400 de persoane au mers sa se testeze. Dintre acestea, 877 au primit un rezultat pozitiv la testul VHC, ceea ce inseamna un procent de 7,65%, aproximativ de doua ori mai mult fata de media nationala comunicata anterior, de 3,23%.
„Procentul mare de bolnavi descoperiti in cadrul campaniei de testare pe care am desfasurat-o anul trecut ne-a confirmat faptul ca, in Romania, exista foarte multi bolnavi inca nediagnosticati. Astfel, am decis sa continuam initiativa de informare cu privire la pericolele acestei boli si sa spijinim populatia in demersul de testare”, spune Florentin Scarlat, reprezentant al companiei care a dat startul campaniei, MSD Romania.
Actiunea de testare de anul trecut a fost una gratuita si s-a desfasurat in perioada 1 – 6 august, in 27 de orase din tara. Printre judetele cu cea mai mare prevalenta a hepatitei C rezultata in urma campaniei au fost Bucuresti (14,67%), Bacau (12,4%), Sibiu (10,6%), Botosani (9,6%) si Arges (9,26%).
Totodata, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), a realizat in perioada 1 martie - 31 mai a acestui an, o ampla campanie de constientizare a importantei testarii populatiei pentru hepatitele cronice virale - "Nu lasa hepatita sa-ti distruga viata! Testeaza-te!".
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro