Imprimare

Dr. Tanasescu: Refuzam sa indeplinim programul de informatizare al ministerului pe banii nostri

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii medicilor de familie au solicitat Ministerului Sanatatii sa organizeze o dezbatere publica pe marginea introducerii cardului national de asigurari de sanatate.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt de parere ca o astfel de intalnire este necesara, mai ales ca hotararea de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a cardului national de sanatate aduce noi responsabilitati pentru medicul de familie.

Potrivit notei de fundamentare, medicul de familie la care este inscris asiguratul are acces la editarea datelor medicale inscrise pe cipul cardului national precum si la citirea datelor inscrise atat pe cardul national cat si pe cipul acestuia.

"Este absolut anormal sa pierdem timp si cu editarea informatiilor de pe cardul national de sanatate, in detrimentul timpului alocat consultarii pacientilor. Cardul acesta nu are nicio functie in plus, el va prelua ce exista in SIUI, inclusiv erorile acestuia. Din punctul nostru de vedere, introducerea cardului de asigurat nu este o prioritate de rang I", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Rodica Tanasescu, presedinta SNMF.

Spre exemplu, medicii specialisti au acces doar la citirea datelor inscrise pe cardul national, in timp ce medicii din ambulatoriul de specialitate vor realiza doar identificarea si autentificarea titularului cardului national astfel incat sa efectueze investigatiile paraclinice necesare.

Medicii de familie, interfata intre asigurat si asigurator

Tot in nota de fundamentare se arata ca medicii de familie vor fi interfata intre asigurat si asigurator, ei fiind nevoiti sa returneze cardurile catre Casa de Asigurari de Sanatate cu care sunt in contract in conditiile in care constata diverse erori sau daca primesc cardurile unor persoane care nu se mai regasesc in lista lor de pacienti. In plus, daca un asigurat nu va ridica acest card intr-un interval de trei luni, medicul de familie are obligatia de a-l preda Casei de Asigurari de Sanatate cu care se afla in relatie contractuala.

Presedinta SNMF sustine ca aceste atributii birocratice nu fac altceva decat sa micsoreze si mai mult timpul pe care medicii de familie il aloca pacientilor.

"Noi nu mai dorim sa facem activitati nemedicale. Contractul de prestari servicii pe care il avem incheiat cu CNAS nu presupune activitati nemedicale. Imi creste calitatea actului medical daca inscriptionez si cardul? Nici vorba! De ani de zile cerem autoritatilor sa faca SIUI-ul compatibil cu celelalte registre pe care le completam. Nu ar fi normal ca informatiile sa fie preluate direct din soft fara ca noi sa fim nevoiti sa reintroducem toate datele? Eu am spus ca nu voi edita si nu voi distribui cardul de sanatate", a tinut sa precizeze dr. Rodica Tanasescu.

Medicul de familie anticipeaza ca se va ajunge la o situatie similara de acum 10 ani cand au distribuit carnete de sanatate pacientilor de pe liste. Nimeni nu a avut de castigat, decat cei care le-au imprimat, spune presesinta SNMF.

"Acele carnete de sanatate bleo nu au fost folosite de nimeni, dar au creat haos la usile cabinetelor noastre, cozi interminabile si scandaluri. Nu avem nevoie de asa ceva. Nu vrem inca o activitate birocratica. Nu avem niciun fel de obligatie in programul de informatizare", a explicat medicul.

SNMF: "Refuzam sa indeplinim programul de informatizare al MS pe banii nostri"

In opinia Ministerului Sanatatii si a CNAS, implementarea cardului national de asigurat va imbunatati mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate. Si chiar daca MS va aloca fonduri pentru achiztionarea cardurilor pentru asigurati, medicii de familie vor cumpara aparatul care imprima datele.

"Toti ne intreaba cum de reusim sa terminam cu toata birocratia asta de care suntem nevoiti sa ne ocupam. Reteta electronica ne aduce si ea batai de cap, asa ca refuzam sa indeplinim programul de informatizare al ministerului pe banii nostri. Spre exemplu, suntem nevoiti sa cumparam un aparat pentru a putea imprima datele pacientilor, achizitia fiind facuta tot din banii nostri. Deja reteta electronica ne-a impus niste costuri", a declarat dr. Tanasescu.

Desi cardul national de sanatate trebuia introdus pana la sfarsitul anului 2007, primul milion va fi distribuit cu cinci ani intarziere, mai precis din septembrie 2012. Proiectul pilot va fi demarat in judetul Arad. Prezentarea cardului national de sanatate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital si la farmacie.

Cardul va contine un numar de asigurat, altul decat codul numeric personal, avand un cip pe care vor fi trecute si alte date medicale, toate optionale. Cardul national, impreuna cu prescriptia electronica si dosarul electronic, fac parte din Platforma informatica a asigurarilor de sanatate - PIAS.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Tanasescu_-_Refuzam-sa-indeplinim-programul-de-informatizare-al-ministerului-pe-banii-nostri__17421/

lauff lautf laurf