Guvernul vrea sa amane coplata
Guvernul a cerut Fondului Monetar International (FMI) acordul pentru amanarea introducerii sistemului de coplata in sanatate, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale, care sustin ca expertii Fondului ar fi dispusi sa accepte aceasta amanare.
"Solicitarea de amanare a coplatii a fost transmisa fara sa fie stabilit si un termen pana la care aceasta plata sa fie amanata", au explicat sursele citate.
Aceasi solicitare au facut-o recent si reprezentantii pacientilor, care au cerut delegatiei Fondului Monetar International sa reanalizeze impreuna cu Guvernul Romaniei renuntarea la coplata pe serviciile medicale.
La inceputul lunii august, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern care stabileste ca asiguratii vor achita coplata pentru serviciile medicale spitalicesti acordate atat prin spitalizare de zi, cat si prin spitalizare continua, prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul facultativ in asistenta medicala spitaliceasca, cu exceptia serviciilor medicale spitalicesti acordate in sectiile/compartimentele de ingrijiri paliative, a internarilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.
Sumele prevazute ca si coplata la diferitele servicii medicale sunt percepute atat de pacienti, cat si de medici ca aberante. In opinia presedintelui Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, introducerea acestei masuri nu ar face decat sa ingradeasca accesul pacientilor la asistenta medicala. De asemenea, coplata nu va diminua sub nicio forma spaga, asa cum sustin autoritatile.
„Categoric nu se va diminua si, cu atat mai putin, elimina spaga. Din contra, pacientul va trebui sa plateasca 5-10 lei si o sa-i fie rusine sa scoata tot atat din buzunar in fata medicului. Este jenant sa vii la doctor si sa-i pui pe masa doar 5 lei. O sa scoti 50 de lei si zici «pastrati restul»", explica Vasile Barbu, citat de adevarul.ro.
Totodata, coplata va afecta grav si preventia in sanatate, capitol la care si asa nu stam prea bine. „Cum il mai motivez eu pe pacient sa mearga la medic, sa faca investigatii paraclinice o data pe an in scop de preventie? in aceste conditii, serviciile de genul investigatiilor de inalta performanta devin inaccesibile. Oricum, nici in prezent pacientii nu le gasesc prea usor in regim compensat. Acum, pacientul este suprataxat. Daca inainte platea 350 de lei pentru un RMN, acum i se mai cer inca 250 de lei", a mai adaugat Vasile Barbu.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Guvernul-vrea-sa-amane-coplata_17419/