Imprimare

Cepoi: Legea Sanatatii trebuie adoptata de Parlament pana la finele trimestrului patru

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Legea Sanatatii ar trebui sa fie adoptata in Parlament pana la sfarsitul trimestrului patru al acestui an, a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, la finalul discutiilor cu misiunea FMI, relateaza Agerpres.

"Legea Sanatatii, dupa ce se termina dezbaterea publica, va intra in Parlament. Pana la sfarsitul trimestrului patru ar trebui sa fie adoptata in Parlament", a explicat ministrul Sanatatii.

Noul proiect de lege a sanatatii a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii la inceputul lunii iulie. Potrivit proiectului de act normativ, spitalele vor putea fi publice, private si publice cu structuri in care se desfasoara activitate privata. Aceste unitati vor avea obligatia sa acorde primul-ajutor de urgenta, in functie de competenta, oricarei persoane care se prezinta in unitate.

Astfel, spitalele publice se vor putea organiza ca institutii de sanatate, autonome financiar, care nu se incadreaza in categoria institutiilor publice bugetare. Se vor pastra formele de organizare de tipul institut, spital universitar, spital clinic. Spitalele vor fi acreditate de Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), care are in structura sa Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. De asemenea, in structura spitalului public va functiona o unitate de management al calitatii.

Pe de alta parte, asociatiile de pacienti critica aprig proiectul. Presedintele Asociatiei Nationale pentru Sanatatea Pacientilor, Vasile Barbu, a declarat ca actualul proiect de lege a sanatatii nu este complet, lipsind foarte multe elemente ca legea sa fie functionala si sistemul coerent: "Am facut un calcul si a rezultat ca principala problema ramane finantarea. Ar trebui revenit la contributia pentru sanatate de 7%, asa cum a fost la inceput".

La randul sau, Iulian Petre, vicepresedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Boli cronice, a explicat ca actul normativ are si lucruri bune, dar si minusuri. Printre minusuri se afla lipsa precizarilor privind drepturile pacientilor, reorganizarea CNAS ca societate mutuala, care este dificil de realizat. Proiectul de lege nu prevede clar ce se intampla cu programele nationale, nu se stie ce va asigura pachetul de baza, iar prevederea conform careia consiliile locale care au in administrare spitale trebuie sa contribuie cu 50% la investitii este greu de realizat, intrucat nu toate primariile au fonduri suficiente sau posibilitati de finantare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cepoi_-Legea-Sanatatii-trebuie-adoptata-de-Parlament-pana-la-finele-trimestrului-patru_17425/

lauff lautf laurf