Ciuhodaru: Legea Sanatatii trebuie sa trateze 3 boli cronice ale sistemului
Proiectul noii legi sanitare este aprig discutat si comentat atat de catre reprezentantii pacientilor, de sindicalisti, cat si cadrele medicale. Un critic neobosit al masurilor luate de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii sau de cei ai Guvernului este medicul Tudor Ciuhodaru. In opinia sa, noua Lege a Sanatatii trebuie sa trateze cele trei boli cronice ale sistemului medical: subfinantarea, coruptia si calitatea actului medical.
Dr. Ciuhodaru ofera si solutiile legislative pentru aceste probleme sperand ca Ministerul Sanatatii le va include in proiectul legislativ. Deputatul a depus deja mai multe initiative legislative care vizeaza desfiintarea coplatii, cresterea procentului alocat sanatatii din PIB, modificarea sistemului de colectare a CAS, modificarea taxei clawback si deblocarea posturilor din sanatate. El solicita parlamentarilor adoptarea acestor proiecte in viitoarea sesiune parlamentara.
Potrivit medicului Ciuhodaru, problema subfinantarii sistemului ar putea fi rezolvata prin alocarea a 5% din PIB pentru sanatate. O alta solutie o reprezinta atragerea de noi fonduri la sanatate prin modificarea sistemului de colectare al asigurarilor de sanatate.
"Am propus un proiect legislativ prin care sa putem beneficia de servicii medicale corespunzatoare sumelor pe care le platim pentru sanatate. Vom plati la fel ca pana acum dar vom sti exact pentru ce platim pentru ca vom avea trei tipuri de pachete de asigurari: bazal, complementar si suplimentar. Pachetul bazal, corespunzator achitarii 5,5% din salariu minim, va asigura toate serviciile curative primare: medicina de familie, spitalizari, servicii clinice. Pachetul complementar, corespunzator achitarii a 5,5% din diferenta dintre salariu minim si mediu si cel suplimentar, corespunzator achitarii a 5,5% din diferenta dintre salariu actual si cel mediu vor asigura diferentiat, in functie de cerintele asiguratului si alte servicii medicale", explica dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului "Sf. Ioan" din Iasi.
In ceea ce priveste coruptia, aceasta ar putea fi oprita prin luarea unor masuri, precum: stabilirea clara a pachetului de baza, stabilirea tarifelor pe caz ponderat, informatizare, depolitizarea sistemului, un control strict al cheltuielilor, dublarea pedepselor pentru frauda din sistem, dar si derularea programelor de sanatate prin unitatile publice.
Medicul ofera si cateva solutii pentru cresterea calitatii actului medical si oprirea exodului personalului medical prin asigurarea de conditii normale de desfasurare a activitatii-solutii:
- deblocarea posturilor din sistem in functie de normativele europene;
- renuntarea la reducerile salariale de 25%, introducerea unei cote de 3,5% pentru asigurari de sanatate personalului medical;
- condamnarea celor care agreseaza personalul medical aflat in misiune;
- obligativitatea sangajatorului de a suporta anual costurile a cel putin un curs de perfectionare pentru personalul medical;
- acordarea de facilitati fiscale pentru medicii de familie care investesc in dezvoltarea cabinetului;
- introducerea de norme clare privind malpraxisul;
- prevederea ca tot personalul din sistem sa raspunda penal si civil pentru activitatea desfasurata.
Legea Sanatatii ar trebui sa fie adoptata in Parlament pana la sfarsitul trimestrului patru al acestui an, a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, la finalul discutiilor cu misiunea FMI.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro