Imprimare

Tratamentul imigrantilor ilegali din Spania va fi facturat in tarile de origine

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spania va continua sa acorde ingrijiri in sistemul public de sanatate imigrantilor ilegali, insa tratamentul lor va fi facturat in tarile de origine daca exista o conventie bilaterala, relateaza Agerpres.

Masura se aplica deja in Spania vizitatorilor ocazionali si va fi acum extinsa la imigrantii ilegali, care puteau pana acum sa fie tratati gratuit in serviciul public spaniol in timp ce locuiau in tara, a explicat un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii din Spania. Chiar si atunci cand nu aveau acte, strainii puteau pana acum sa obtina un card vital daca isi declarau adresa la municipalitate.

Decizia va fi aplicata incapand cu 1 septembrie. Situatiile de urgenta, monitorizarea sarcinii si asistenta celor sub 18 ani vor ramane deschise in continuare.

"Tratamentul persoanelor ce aveau un card vital si nu il mai au (de la 1 septembrie) va fi facturat in tarile lor", a explicat purtatorul de cuvant.

Masura se va aplica de asemenea tarilor europene si "atunci cand exista conventii bilaterale, cum ar fi de exemplu cu Ecuadorul sau Marocul", a adaugat ea. In plus, persoanele originare din tarile ce nu au conventii stabilite cu Spania sau care "nu sunt acoperite de sistemul de asigurari din tara lor vor trebui sa plateasca ele insele sau prin intermediul asigurarilor lor private".

Pe de alta parte, decizia guvernului de a limita accesul la asistenta medicala gratuita si universala cu care Spania se lauda pana in prezent a provocat o mare polemica in Spania.

Asociatii de imigranti sustin ca masura aceasta ii loveste pe "cei mai vulnerabili". Mai mult, peste 1.000 de medici de familie s-au inscris deja pe o lista de "persoane care contesta pe motiv de constiinta" aceasta masura.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tratamentul-imigrantilor-ilegali-din-Spania-va-fi-facturat-in-tarile-de-origine_17432/

lauff lautf laurf