Imprimare

Competentele medicului specialist si primar in parodontologie, aprobate de CMDR

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Consiliul National al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR) a aprobat competentele medicului specialist si ale medicului primar in parodontologie. Decizia luata de conducerea CMDR a fost publicata in Monitorul Oficial, in data de 17 iulie 2012.

In total, sunt aprobate 22 de competente profesionale pentru medicii specialistii si medicii primari in parodontologie. Printre acestea, amintim consultatia de specialitate, inclusiv consult oncologic preventiv; elaborarea diagnosticului si a planului de tratament la pacientul parodontopat; tehnici curente de anestezie in medicina dentara, profilaxia primara si secundara in boala parodontala, terapia etiologica in gingivite (induse si neinduse de placa, gingivostomatite), terapia gingivitelor si parodontitelor ulcero-necrotice, tratamentul abcesului gingival, abcesului parodontal, leviunilor de la suprafata radiculara si altele.

Lista completa a competentelor este detaliata in actul legislativ, care poate fi descarcat AICI.

Conform documentului publicat in Monitorul Oficial, aceste competente nu pot fi anulate unui absolvent de medicina dentara care urmeaza o specializare in chirurgie dento-alveolara, chirurgie oro-maxilo-faciala, ortodontie si ortopedie dento-faciala, protetica, parodontologie, endodontie. Ele sunt recunoscute de Ministerul Sanatatii pe diverse arii de specialitate si confera medicului drepturile legale in vigoare.

Totodata, in ordin este precizat si faptul ca stagiul de doctorat in stiinte medicale nu se considera modul de pregatire in rezidentiat, in timp ce titlul de doctor in stiinte medicale nu se asimileaza celui de medic specialist.

Cursurile de o zi, desfasurate conform Regulamentului de educatie medicala continua al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, nu reprezinta atestate de studii complementare (competente) si nici nu pot fi asimilate cu acestea.

Specialitatea de parodontologie a fost introdusa in Rezidentiat incepand cu anul 2009, alaturi de altele trei. Din pacate, in tara noastra, preventia afectiunilor parodontale nu este bine pusa la punct, ceea ce face ca patologia sa fie foarte bogata si sa conduca la un aflux mare de pacienti.

Reamintim ca recent au fost aprobate si competentele medicului specialist si ale medicului primar in protetica dentara.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Competentele-medicului-specialist-si-primar-in-parodontologie_-aprobate-de-CMDR_17439/

lauff lautf laurf