Imprimare

Taxa de clawback ar putea fi modificata. Producatorii de generice sunt nemultumiti de propuneri

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un proiect de ordonanta publicat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) arata ca modul de calcul al taxei clawback ar putea fi modificat daca actul normativ intra in vigoare. Potrivit documentului, producatorii de medicamente din Romania ar putea beneficia de cateva facilitati, in conditiile in care vor respecta anumite conditii prevazute in proiectul de ordonanta.

Mai precis, pentru ca penalitatile de intarziere aferente creantelor fiscale principale sa fie anulate, producatorii de medicamente sunt nevoiti sa declare si sa achite integral contributia in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei aflata in dezbatere publica. O alta conditie care trebuie respectata este aceea de a achita dobanzile datorate pentru obligatiile principale si stabilite prin decizii emise de organul fiscal.

In aplicarea dispozitiilor legale au aparut dificultati datorita neclaritatilor privind subiectul platilor si modul de calcul al contributiei, precum si publicarii cu interziere a normelor de implementare si schimbarea acestora pe parcurs, se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta. 

Taxa de clawback, neadusa in discutie la intalnirea cu FMI

Desi a avut o intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International, ministrul Sanatatii nu a adus in discutie si problemele cauzate de taxa clawback in sistem. In fapt, subiectul major al discutiei cu FMI-ul a fost amanarea coplatii pe serviciile medicale, mecanism impotriva carora mai multe asociatii si coalitii de pacienti din Romania au facut front comun, considerand ca va limita accesul bolnavilor la servicii medicale.

"Despre taxa de clawback nu s-a discutat deloc. Proiectul de ordonanta, care a fost stabilit impreuna cu producatorii de medicamente, Ministerul de Finante, Casa Nationala si Ministerul Sanatatii, a fost agreat de catre reprezentantii FMI si a Comisiei Europene. Ramane forma proiectului asa cum a fost agreata la ultima intalnire cu producatorii. Nivelul taxei clawback va scadea. Banii care se colecteaza de la clawback se folosesc pentru plata arieratelor. A fost o tendinta de crestere a arieratelor pana in luna aprilie, iar din luna mai incoace inregistram o tendinta de scadere", a explicat dr. Vasile Cepoi in urma intalnirii cu delegatia FMI.

Reprezentantii APMGR, nemultumiti de ordonanta aflata in dezbatere la MFP

Proiectul de ordonanta i-a nemultumit insa pe reprezentantii producatorilor de medicamente generice. Acestia sustin ca Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii au refuzat sa ia in calcul orice solutie viabila care sa asigure accesul populatiei la medicamentele cu pret accesibil. O alta consecinta va fi distrugerea industriei farmaceutice locale, puncteaza Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Conform APMGR, noua varianta de modificare a taxei clawback ignora orice propunere venita din partea producatorilor de medicamente generice. In plus, masurile propuse de MFP vor continua sa penalizeze producatorii de medicamente generice pentru deficientele legislatiei din trecut si ii obliga sa plateasca pentru veniturile obtinute pentru intregul lant de distributie.

"Producatorii de medicamente generice sunt priviti ca parte a problemei reprezentata de un consum nesustenabil de medicamente, in loc sa fie considerati o solutie pentru obtinerea unei alocari eficiente a fondurilor bugetare pentru sanatate, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii Europene. Producatorii de medicamente generice nu sunt in niciun fel responsabili pentru cresterea nesustenabila a consumului de medicamente din ultimii ani, care este datorata cresterii cheltuielilor cu tratamente scumpe, pe fondul publicarii unei noi liste largite de medicamente compensate in 2008 si al eliminarii plafoanelor la farmacie", a declarat Laurentiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

Pe langa modificarea formulei de calcul a taxei clawback, proiectul de act normativ aduce o reglementare conform careia producatorii de medicamente vor fi obligati sa depuna lista de medicamente la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza contributia.

Campanie de informare a populatiei alaturi de asociatiile de pacienti

In prezent, producatorii de medicamente sunt nevoiti sa contribuie la finantarea sistemului sanitar romanesc prin ordonanta 104/2009, act normativ ce a introdus sistemul clawback. Suma este stabilita in functie de volumul vanzarilor.

Genericele reprezinta, in volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacientii din Romania, dar cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din resursele financiare. "Impactul negativ al taxei clawback este cu mult mai mare pentru producatorii de medicamente cu pret accesibil avand in vedere ca, pentru medicamentele cu pretul de producator sub 25 RON, marjele distribuitorilor si farmaciilor sunt stabilite invers proportional cu pretul de producator si reprezinta insumat 38% din pretul de raft", mai spune Laurentiu Mihai.

In consecinta, asociatia producatorilor de medicamente generice intentioneaza sa demareze o campanie publica de informare a populatiei. Campania va prezenta efectele grave pe care politica guvernului in domeniul sanatatii le produce in plan social si economic.

O noua forma a taxei clawback, necesara incepand cu ianuarie 2013

Companiile membre APMGR continua sa sustina urmatoarele principii in construirea unei taxe clawback sustenabile de catre industrie:

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Taxa-de-clawback-ar-putea-fi-modificata.-Producatorii-de-generice-sunt-nemultumiti-de-propuneri_17443/

lauff lautf laurf