Imprimare

Spitalele vor avea cate un compartiment de management al calitatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Managementul calitatii din unitatile sanitare romanesti va fi coordonat de o structura de sine statatoare, aflata in subordinea managerului, care va derula activitati specifice referitoare la managementul calitatii. Structura va avea un numar de posturi stabilit in functie de numarul de paturi al unitatii sanitare pentru care se organizeaza si va fi formata din medici, juristi, economisti dar si din alte categorii de personal utile in derularea activitatilor specifice managementului calitatii, se arata intr-un ordin publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Structura de management al calitatii va pregati pregati si va analiza Planul anual al managementului calitatii, va coordona realizarea manualului calitatii si a procedurilor, va implementa programul de acreditare a tuturor serviciilor oferite, pe baza procedurilor operationale specifice fiecarei sectii si a standardelor de calitate, va asigura aplicarea strategiei sanitare si politica de calitate a unitatii in domeniul medical in scopul asigurarii sanatatii pacientilor, etc.

De asemenea, tot in atributiile acestui nou compartiment intra si:
- coordonarea si implementeaza procesului de imbunatatire continua a calitatii serviciilor;
- colaborarea cu toate structurile unitatii in vederea imbunatatiriii continue a sistemului de management al calitatii;
- implementarea instrumentelor de asigurare a calitatii si de evaluare a serviciilor oferite;
- implementarea strategiilor si obiectivelor referitoare la managementul calitatii declarate de manager;
- mentinerea conformitatii sistemului de management al calitatii, cu cerintele specifice;
- coordonarea activitatilor de analiza a neconformitatilor constatate si propune managerului actiunile de imbunatatire sau corective ce se impun;
- coordonarea analizelor cu privire la eficacitatea sistemului de management al calitatii;
- asista si raspunde tuturor solicitarilor managerului pe domeniul de management al calitatii.

Curs de pregatire in calitatea serviciilor medicale, urmat de toti membrii compartimentului

Persoanele care vor face parte din aceasta structura vor urma un curs de pregatire in domeniul calitatii serviciilor medicale, organizat de institutii agreate de Ministerul Sanatatii.

Totodata, membrii structurii au calitatea de personal contractual, isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca si beneficiaza de drepturile salariale stabilite, in conditiile legii, pentru personalul din cadrul unitatii unde este organizata.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalele-vor-avea-cate-un-compartiment-de-management-al-calitatii_17442/

lauff lautf laurf