Imprimare

Produsele de curatat afecteaza inima

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sprayurile folosite de obicei in casa ar putea dauna sanatatii, intrucat afecteaza activitatea cardiovasculara. Aceste produse erau deja aduse in discutie in cazul unor tulburari respiratorii, iar acum o echipa de cercetatori elvetieni de la Universitatea din Basel a pus in evidenta posibile efecte daunatoare asupra inimii, informeaza Agerpres.

Cercetarile s-au desfasurat pe aproximativ 600 femei de varsta medie, majoritatea extrem de implicate in treburile gospodaresti. Gradul de utilizare a sprayurilor de curatare a aragazului, de calcat, a deodorantelor de interior a fost evaluat cu ajutorul unui chestionar. Specialistii au trecut apoi, la utilizarea fiecaruia dintre ele, la masurarea variabilitatii frecventei cardiace (VFC), unele anomalii ale acesteia fiind asociate cu o sanatate deficitara a inimii.

Rezultatul a aratat ca, cu cat femeile recurgeau mai mult la acest tip de produse menajere, cu atat VFC-ul lor punea mai multe probleme. Cel mai evident impact a fost observat la deodorante, fiind accentuat de prezenta unei afectiuni respiratorii.

Cercetatorii apreciaza ca sunt necesare "urgent" alte studii pentru aprofundarea concluziilor despre folosirea frecventa si pe termen lung a acestor sprayuri, cuvantul de ordine in utilizarea lor fiind "prudenta".

Un articol pe acest subiect a fost publicat in revista "Environmental Health Perspectives".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Produsele-de-curatat-afecteaza-inima_17440/

lauff lautf laurf