Imprimare

FSSR: Coplata nu poate fi introdusa in absenta unei alternative de finantare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a amanat introducerea sistemului de coplata in sanatate, insa aceasta taxa suplimentara pe care orice roman va trebui sa o plateasca in momentul in care va avea nevoie de un serviciu medical ramane in picioare. Bineinteles ca reprezentantii pacientilor continua sa se opuna coplatii, indiferent de valoarea acesteia. La fel si cadrele medicale, care sunt alaturi de pacientii lor. Medicul Tudor Ciuhodaru chiar a realizat un proiect legislativ pentru desfiintarea acestei masuri.

Acum, reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara” din Romania (FSSR), invitati sa participe la negocierile privind stabilirea coplatii, se opun introducerii in mod separat a coplatii, in absenta definirii optiunii strategice privind noul model de sanatate si in afara crearii posibilitatii de recuperare a costurilor cu coplata prin intermediul asigurarilor complementare de sanatate.

"Consideram coplata drept un instrument de finantare si de ponderare a exceselor in ceea ce priveste accesarea serviciilor medicale, care merita luat in considerare in ceea ce priveste construirea unor strategii alternative de imbunatatire a finantarii si functionarii sistemului de sanatate din Romania. Din aceasta perspectiva, din punctul nostru de vedere coplata trebuie pusa in discutie doar impreuna cu alternativa de finantare din care face parte, pentru a-i intelege rostul in ansamblul constructiei. Ceea ce inseamna ca discutia privind introducerea sau nu a coplatii este parte integranta si de neseparat a dezbaterii privind introducerea uneia sau alteia din alternativele de finantare si eficientizare a sistemului sanitar", explica Viorel Rotila, presedintele Federatiei „Solidaritatea Sanitara” din Romania.

In opinia sindicalistilor, introducerea coplatii in absenta unui mecanism de asigurare de sanatate care sa asigure rambursarea sumelor platite de catre cetateni cu acest titlu, conduce la mari dificultati.

"Atat in varianta unor sume mici reprezentate de coplata cat si, mai ales, in varianta in care se iau in considerare valori mari ale coplatii, suntem in situatia constituirii unui domeniu al accesului la servicii medicale care nu respecta principiul solidaritatii", a mai adaugat presedintele FSSR.

Coplata - pusa in carca pacientilor

In cazul in care se va cadea de acord asupra implementarii coplatii, sindicalistii mai sustin ca indiferent de cuantumul sau, aceasta taxa suplimentara este pusa pe umerii pacientilor. Drept urmare, stabilirea valorilor este direct legata de posibilitatea cetateanului de a-si acoperi astfel de costuri prin intermediul unor asigurari complementare.

"In lipsa acestei posibilitati fie nu poate fi pusa in discutie introducerea coplatii (varianta sustinuta de sindicalisti, n. red.), fie nu pot fi luate in considerare decat contributii cu valori foarte mici. In aceasta ultima varianta insa, este denaturat pana si efectul inhibitor al coplatii in ceea ce priveste abuzul in zona accesarii de servicii medicale, deoarece reducerea accesului se face in mod invers proportional cu nivelul de venit. Ceea ce conduce la o restrictionare discriminatorie a accesului la servicii medicale - aceasta fiind de fapt una din marile probleme ale coplatii", explica Viorel Rotila.

Printre efectele negative ale introducerii acestei masuri, in conditiile actuale, se numara:
- cresterea artificiala a sarcinilor de serviciu ale personalului din sistem, conexe operatiunii de incasare a coplatii, in conditiile unui deficit recunoscut de personal;
- beneficul financiar nu va acoperi costurile de incasare a coplatii;
- personalul va fi expus nemultumirilor populatiei generate de o masura insuficient popularizata si acceptata social; - va creste numarul cetatenilor asigurati care, aflati in situatii de boala, nu acceseaza serviciile medicale din lipsa resurselor financiare;
- vor creste asteptarile pacientilor fata de cantitatea si calitatea serviciilor medicale fara ca sistemul, in lipsa reformelor, sa fie pregatit sa le acopere, conducand iarasi la o supraexpunere a personalului din sistem si exemplele pot continua.

In consecinta, reprezentantii FFSR sustin ca aceasta taxa suplimentara, desi este folosita si in alte state, nu poate fi aplicata in Romania fara un studiu de fezabilitate si fara un studiu pilot anterior.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/FSSR_-Coplata-nu-poate-fi-introdusa-in-absenta-unei-alternative-de-finantare_17444/

lauff lautf laurf