Imprimare

Poluarea face cu 15.000 mai multe victime in timpul fenomenului El Nino

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In fiecare an in care se manifesta fenomenul climatic El Nino in Asia de Sud-Est mor cu aproape 15.000 mai multe persoane. Explicatia o reprezinta poluarea provocata de focurile de padure si de terenurile inrautatite de acest fenomen, arata un studiu publicat in revista de specialitate Nature Climate Change, anunta Agerpres.

Decesele sunt cauzate de accidente cardiace si pulmonare provocate de niveluri mai ridicate de ozon si inhalarea particulelor fine care provin din incendii, aprinse de fermieri pentru a curata paduri sau terenuri.

O echipa de cercetatori, condusa de Miriam Marlier, de la Universitatea Columbia din New York, a studiat nivelurile de ozon si ale particulelor fine din aer cauzate de aceste incendii in Asia de Sud-Est, intre 1997 si 2006. Aceste particule, cu un diametru sub 2,5 micrometri, pot intra usor in plamani.

Rezultatele au aratat ca nivelurile au fost cele mai ridicate in anii in care s-a manifestat El Nino, un fenomen climatic care provoaca ploi si inundatii pe coasta tropicala de est a Pacificului, adica in America Centrala si de Sud, si secete pe coasta occidentala, se arata in articolul din Nature Climate Change.

Perioada din 1997-1998 in care s-a manifestat El Nino este considerata cea mai importanta din secolul al 20-lea. La acel moment, emisiile de particule cauzate de focuri de terenuri au fost de pana la 50 de ori mai mari decat cele din timpul fenomenului La Nina, cand situatia se inverseaza si coasta de vest a Pacificului are parte de umiditate crescuta.

In timpul celor mai puternice episoade, nivelurile de particule fine au depasit timp de 200 de zile normele stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Daca se extrapoleaza datele la intreaga populatie de 540 de milioane de locuitori din aceasta regiune, dintre care multi locuiesc in orase in apropierea incendiilor, aceasta poluare a crescut cu 2% numarul de decese printre adulti din cauza problemelor cardiovasculare, adica o crestere de cel putin 10.800 de decese pe an, relateaza revista de specialitate.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Poluarea-face-cu-15.000-mai-multe-victime-in-timpul-fenomenului-El-Nino_17449/

lauff lautf laurf