Imprimare

Aparitia obezitatii si a diabetului, favorizate de o chimicala din cosmetice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O substanta chimica gasita in produse de uz casnic si produse cosmetice, precum produsele autobronzante, machiaje sau parfumuri, poate cauza diabetul si obezitatea. Cel putin asa arata un studiu recent, aparut in jurnalul Diabetes Care si publicat, ulterior, in Romania de catre MediHelp International. Presa din Marea Britanie a raportat, de asemenea, ca aceasta substanta poate provoca obezitate, dar si alte tulburari de sanatate.

„Cercetarea sugereaza ca expunerea la un grup de substante chimice numite ftalati este asociata cu diabetul de tip 2. Cercetatorii sustin ca, odata ce substanta chimica a fost metabolizata in organism, aceasta poate creste riscul de diabet, afectand modul in care insulina este procesata”, sustine dr. Andrew Li, reprezentant medical la Bupa Health si Wellbeing UK.

In timpul studiului, cercetatorii au urmarit expunerea la patru tipuri de ftalati, iar rezultatele au aratat ca nivelurile crescute a trei dintre acestia au fost asociate cu un risc considerabil de diabet.

Expunerea la ftalati este inevitabila

Oamenii de stiinta sustin ca ftalatii sunt pretutindeni si, drept urmare, expunerea este inevitabila. In lume sunt produsi, anual, un miliard de tipuri de ftalati, care sunt folositi de mai bine de o jumatate de secol in realizarea cosmeticelor, produselor de curatat sau a sticlelor de plastic. Acum, cercetatorii aduc dovezi solide cum ca aceste substante au un impact negativ asupra starii de sanatate, determinand organismul sa stocheze mai multa grasime abdominala, precum si sa devina rezistent la insulina, intrucat deregleaza balanta hormonala.

"Acesti poluanti care contin ftalati produc obezitate, iar acum am descoperit ca favorizeaza si instalarea diabetului. Aceste produse trebuie sa fie atent verificate", sustine cercetatorul Monica Lind, profesor asociat de medicina mediului, in cadrul Uppsala University, din Suedia, citata de dailymail.co.uk.

Profesorul Lind avertizeaza ca ftalatii sunt prezenti in produsele cosmetice, precum cremele de fata, produsele autobronzante, si inparfumuri: "Ele nu sunt continute doar in ambalajele acestor produse, fiind astfel absorbite in organism si in sistemul circultor, prin piele. In cazul parfumurilor, inhalam ftalatii care sunt folositi pentru a mentine mirosul si pentru a creste valabilitatea produsului".

Echipa de cercetatori, condusa de catre Monica Lind, a analizat datele provenite de la 1.000 de persoane cu varsta de peste 70 de ani, din care 119 aveau diabet.

Pe de alta parte, directorul Departamentului de Cercetare din cadrul Diabetes UK, dr. Ian Frame, se declara rezervt fata de rezultatele studiului.

"Aceasta lucrare incearca sa faca legatura intre prezenta ftalatilor din sange si prezenta diabetului de tip 2 in randul populatiei varstnice. Intr-adevar arata o asociere a cestora, insa nu spune daca prezenta ftalatilor produce diabetul de tip 2", a explicat dr. Ian Frame.

Coordonatoarea cercetarii a recunoscut faptul ca rezultatele descoperite de echipa sa trebuie sa fie confirmate si de alte cercetari, insa a adaugat ca ele sustin ipoteza conform careia chimicalele pot contribui la dezvoltarea diabetului.

In anul 2003, Uniunea Europeana a aprobat un act legislativ prin care interzicea introducerea anumitor tipuri de ftalati in produsele cosmetice, iar din 1999 a scos trei tipuri de ftalati din continutul jucariilor.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aparitia-obezitatii-si-a-diabetului_-favorizate-de-o-chimicala-din-cosmetice_17450/

lauff lautf laurf