Imprimare

Va fi elaborat Ghidul pentru dezvoltarea carierei femeilor din sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La sfarsitul acestui an, urmeaza sa fie elaborat Ghidul pentru dezvoltarea carierei femeilor din sistemul sanitar. Initiativa este a Asociatiei “Centrul Roman de Initiative”, in parteneriat cu Federatia SANITAS din Romania, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si Societatea de Analize Feministe AnA.

Ghidul urmeaza sa fie redactat, publicat si diseminat pe baza rezultatelor a patru sesiuni de lucru referitoare la principiile egalitatii de sanse si de gen aplicate in sistemul sanitar. Sesiunile incep luna viitoare, la Gura Humorului si se vor desfasoara pana la sfarsitul lunii octombrie, la Cluj Napoca.

Sunt asteptate la discutii, in mod particular, femeile angajate in sistemul sanitar, dar si membrii partenerilor sociali si cei aireprezentanilor societatii civile cu rol in promovarea sistemului sanitar. Pe langa instruirea participantilor cu privire la principiile egalitatii de sanse si de gen aplicate in sistemul sanitar, sesiunile de lucra urmaresc si identificarea unor rute flexibile si viabile de dezvoltare a carierei femeilor din sistemul sanitar si de promovare in functii de conducere.

Fiecare sesiune de lucru va fi organizata pentru un numar de 30 de participanti si se va desfasura intr-o structura interactiva pe parcursul a doua zile, dupa urmatoarea agenda:

  • 07 – 09 septembrie 2012, la Gura Humorului, Regiunea Nord–Est;
  • 21 – 23 septembrie, la Timisoara, Regiunea Vest;
  • 12 – 14 octombrie, la Sovata, Regiunea Centru;
  • 26 – 28 octombrie, la Cluj Napoca, Regiunea Nord – Vest.


Temele abordate in cadrul sesiunilor sunt:
- erorile de gandire, stereotipuri si prejudecati si rolul lor in aparitia discriminarilor;
- abordari actualizate ale conceptului de discriminare;
- forme si mecanisme de discriminare la locul de munca, relevante pentru sistemul de sanatate;
- solutii institutionale la problemele de discriminare in Romania;
- discriminarea de gen/ egalitatea de gen in sistemul de sanatate;
- rolul politicilor de reconciliere a vietii profesionale cu cea personala pentru combaterea discriminarilor de gen;
- carierele femeilor in sistemul de sanatate - aspecte segregationiste si discriminatorii;
- flexibilizarea carierei femeilor in mediul sanitar - ca forma de combatere a inegalitatii de gen.

Sesiunile de lucru sunt organizate in cadrul proiectului cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013” – „Investeste in oameni!”, intitulat „O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar”.

Sistemul sanitar romanesc - domeniul cel mai feminizat 

Sectoul sanitar romanesc, pe langa faltul ca este in plina criza si se confrunta cu o puternica lipsa de cadre calificate, este de asemenea un domeniu feminizat - cel mai feminizat conform statisticilor, proportia angajatilor femei fiind preponderenta.

Femeile, atat ca medici, cat si ca asistente medicale, reprezinta aproximativ 80% din personalul dispensarelor medicale, al cabinetlor de medicina de familie, precum si a cabinetelor de medicina generala, se arata in raportul “Segregarea de gen in sectorul medical romanesc”, realizat in 2011, tot in cadrul proiectului “O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar”.

Cele mai multe femei medic sunt grupate in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest si Nord-Est in timp ce asistentele medicale se grupeaza cu predilectie in zonele Nord-Est, Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest. Femeile predomina in profesia de medic de familie urmata de specialitati ca: medicina generala, obstetrica-ginecologia, pediatria, anestezia si terapia intensiva.

Functiile de conducere din sanatate - ocupate in mare parte de barbati

Cu toate acestea, se observa deseori o distributie piramidala masculinizata catre varfurile ierarhiilor, putinii barbati din sistem fiind in proportie mare in pozitii de conducere.

"Analiza statistica, chiar cu putinele date de care a dispus, confirma ipoteza de lucru conform careia, desi feminizat, sectorul sanitar reproduce o structura piramidala cu multe femei la baza si mult mai putine la varf, in pozitii de leader, de putere si „prestigiu” profesional, comparativ cu proportia de barbati", este mentionat in raport.

Mai exact, prezenta femeilor in structurile de conducere este mai accentuata in functiile de rang 2, tendinta care se regaseste si in alte domenii.

Totodata, autorii raportului sustin ca, desi majoritare in zona asistentei medicale, moaselor si in esantionul 2 al structurilor ierarhice, femeile din sectorul medical sunt, in medie, mai prost platite decat barbatii.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Va-fi-elaborat-Ghidul-pentru-dezvoltarea-carierei-femeilor-din-sanatate_17452/

lauff lautf laurf