Imprimare

Medicul endodont are 26 de competente aprobate de CMDR

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Decizia Consiliului National al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR) privind aprobarea competentelor medicului specialist si ale medicului primar in edodontie a fost publicata in Monitorul Oficial.

Conform actului normativ, printre competente se numara consultatia primara de specialitate si consult oncologic preventiv; Tehnicile de anestezie in medicina dentara; Tratamentul hiperesteziei si hipersensibilitatii dentinare; Tratamentul inflamatiei pulpare reversibile prin coafaj indirect sau direct; Tratamentul de urgenta al pulpitelor acute in situatiile clinice caracterizate de prezenta unor canale radiculare greu accesibile; Tratamentul pulpitelor acute partiale ireversibile la monoradiculari prin amputatie pulpara; Tratamentul pulpitelor acute totale prin extirpare pulpara vitala sau devitala in situatiile clinice caracterizate de prezenta unor canale radiculare greu accesibile, etc.

Tratamentul parodontitelor apicale acute, una dintre competente

De asemenea, printre competentele medicului specialist sau primar in edodontie se mai regasesc tratamentul parodontitelor apicale acute determinate de pulpite acute totale; Tratamentul parodontitelor apicale cronice in situatiile clinice caracterizate de prezenta unor canale radiculare greu accesibile; Tratamentul parodontitelor apicale cronice reacutizate in situatiile clinice caracterizate de prezenta unor canale radiculare greu accesibile; Tratamentul resorbtiilor radiculare interne; Tratamentul resorbtiilor radiculare externe, etc.

Toate cele 26 de competente ale medicului endodont le puteti consulta AICI.

Conform documentului publicat in Monitorul Oficial, competentele care apartin medicului dentist nu pot fi anulate unui absolvent de medicina dentara care urmeaza o specializare in chirurgie dento-alveolara, chirurgie oro-maxilo-faciala, ortodontie si ortopedie dento-faciala, protetica, parodontologie, endodontie.

Totodata, se mai arata in document, competentele recunoscute de Ministerul Sanatatii pe diverse arii de specialitate confera drepturile legale in vigoare.

Distinctia intre studiile de o zi si atestatele de studii complementare

Stagiul de doctorat in stiinte medicale nu se considera modul de pregatire in rezidentiat, in timp ce titlul de doctor in stiinte medicale nu se asimileaza celui de medic specialist.

Cursurile de o zi, desfasurate conform Regulamentului de educatie medicala continua al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, nu reprezinta atestate de studii complementare (competente) si nici nu pot fi asimilate cu acestea.

Aflati AICI care sunt competentele medicului specialist sau primar in parodontologie. AICI puteti consulta competentele aprobate ale specialistului in protetica dentara. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicul-endodont-are-26-de-competente-aprobate-de-CMDR_17454/

lauff lautf laurf