Imprimare

Medicii de familie, bucurosi ca programul national de screening in cancerul de col a fost lansat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Arcadia a intrat in programul national pentru preventia cancerului de col uterin. Mai precis, va oferi gratuit teste Babes-Papanicolau pacientelor din reteaua sa de screening. In prezent, reteaua e constituita din peste 50 de cabinete de medici de familie, urmand ca aceasta sa creasca rapid in perioada urmatoare pana la cateva sute de cabinete, raspundite in regiunea Moldovei.

Conform unui comunicat de presa, pacientele care sunt arondate acestor cabinete se pot adresa medicului de familie si vor beneficia de serviciile gratuite prevazute in programul national de cancer de col uterin.

"Functionarea programului de screening este simpla: pacienta se adreseaza medicului de familie, i se recolteaza probele biologice pentru examinarea Babes-Papanicolau, fie la cabinetul de medicina primara, fie la spitalul caruia cabinetul ii este arondat, i se comunica rezultatul analizei pe feiliera spital - medic de familie - pacienta, apoi urmeaza etapa de consiliere, desfasurata in cabinetele de planning familial sau in cele de medicina de familie", a declarat dr. Sorin Nistor, director medical Arcadia.

Caravane medicale pentru zonele din mediul rural

In cazul cabinetelor arondate in mediul rural vor fi organizate caravane medicale in care medicii se vor deplasa cu echipamentele sau consumabilele necesare si vor recolta probleme pentru examenul Babes-Papanicolau la mai multe paciente odata. Astfel, vor economisi timp, iar procesul va fi unul eficientizat.

"Pentru fiecare cabinet arondat retelei de screening Arcadia, informatiile exacte pentru accesul la servicii pot fi obtinute de la medicul de familie insusi", a completat dr. Nistor.

Pe de alta parte, si medicii de familie spera sa atraga cat mai multe paciente care sa profite de campania medicala.

"Dupa mai multi ani de asteptare, suntem bucurosi ca programul national de screening pentru cancerul de col uterin a fost delcansat, avand astfel sansa sa intervenim in mod real pentru preventia acestei maladii. Alaturi de colegii mei din medicina primara, incurajam femeile cu varsta de peste 25 de ani sa se adreseze medicului de familie pentru examinarea Babes-Papanicolau si pentru consiliere complexa cu privire la patologia de col uterin si la rezultatele analizei", a explicat dr. Ioana Petcu, medic de familie.

Cancerul de col uterin - a doua cauza de mortalitate la femeile din Romania

Anual, in Romania sunt diagnosticate peste 3400 de femei cu cancer de col. In 2010 boala a reprezentat a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania, dupa cancerul de san.

Romania se situeaza pe un loc mediu in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata standardizata a cestui tip de cancer. Tendinta este crescatoare atat in mediul urban, cat si in mediul rural. In prezent, cele mai multe paciente care au aceasta afectiune ajung in stadii tarzii la medic.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-de-familie_-bucurosi-ca-programul-national-de-screening-in-cancerul-de-col-a-fost-lansat_17460/

lauff lautf laurf