Imprimare

Coplata este o necesitate, sustin medicii din ambulatoriu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia medicilor din Ambulatoriu considera ca mecanismul de coplata este o necesitate dat fiind faptul ca sistemul nu este capabil sa creasca pretul pe care il ofera pentru serviciile medicale.

"Coplata va oferi o gura de aer acelor furnizori de servicii medicale, aproape in totalitate privati, care azi stau pe buza insolventei. Acelor furnizori de servicii medicale carora in ultimii 3 ani li s-au injumatatit veniturile concomitent cu dublarea cheltuielilor. Acelor furnizori care nu isi pot deduce TVA-ul pentru echipamentele si consumabilele medicale. Acelor cabinete care platesc furnizorii in lei tot mai anemici pentru importuri in euro. Acelor medici carora Primaria Capitalei le-a crescut chiriile si redeventele de 50 de ori anul trecut", a declarat dr. Cosmin Alexandrescu, presedintele Asociatiei profesionale a Medicilor in ambulatoriu.

Cu toate acestea, medicul este de parere ca proiectul de lege privind coplata nu se dovedeste a fi unul profesionist.

"Daca in cazul medicinii de familie sau a ambulatoriului de specialitate proiectul prezentat este cat de cat sustenabil, in cazul paraclinicului si spitalelor este totalmente aiuritor. In aceste cazuri, se pot calcula destul de corect costurile serviciilor prestate. Costuri care difera insa de la un furnizor la altul. In aceste costuri intra pretul consumabilelor, salarii, impozite, chirii, utilitati, rate de leasing sau credit pentru aparate, service obligatoriu, taxe de autorizare sau certificare, etc. dar mai ales costul de inlocuire al aparatelor. Pretul poate varia de la simplu la triplu. O valoare fixa a coplatii poate fi mare pentru unii, dar insuficienta pentru altii. Si in multe cazuri greu de suportat de catre pacient", a continuat dr. Alexandrescu.

Dr. Alexandrescu: "Romanii trebuie sa inteleaga ca sanatatea e scumpa"

Acesta sustine ca romanii trebuie sa inteleaga faptul ca sanatatea este scumpa. De altfel, investitiile in educatie si preventie sunt necesare.

Ministerul Sanatatii a publicat in dezbatere publica proiectul privind coplata. In urma reactiilor venite din partea asociatiilor de pacienti dar si a profesionistilor din sistem, dr. Vasile Cepoi a discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International, iar coplata a fost amanata.

Cu toate acestea, Ministerul Sanatatii a stabilit o serie de intalniri pentru a stabili exact cum va functiona mecanismul de coplata.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Coplata-este-o-necesitate_-sustin-medicii-din-ambulatoriu_17467/

lauff lautf laurf